hír pályázat Pécs Vásárcsarnok

Milyen lesz az új Pécsi Vásárcsarnok? Eredmény van, döntés nincs.


sebesp | 2015.11.26
Kihirdették csütörtökön az új pécsi vásárcsarnok épületére és környezetére meghirdetett tervpályázatok ünnepélyes eredményét. Első díjat nem ítéltek meg, de több tervet is megvételre javasoltak a bírálók.

Nem hirdettek első helyezést azon a tervpályázaton, melyet az új pécsi vásárcsarnok építésére írt ki az önkormányzat lett viszont három 2. és egy 3. helyezett, ők egy meghívásos közbeszerzésen küzdhetnek tovább a létesítmény megépítéséért. Az új vásárcsarnok a távolsági buszállomástól délre fog elterülni, de a terület egyelőre magánkézben van. A csarnokra és a terület megvételére mintegy ötmilliárd forintot szán uniós forrásból a városvezetés.

A következő öt év legfontosabb feladataként jellemezte az új vásárcsarnok megépítését Páva Zsolt november 26-án az új létesítményre kiírt tervpályázat eredményhirdetésén Pécsett.

A pályázatra összesen 20 pályamű érkezett be. A bírálóbizottság melyben többek közt a polgármester, Nagy Csaba megyei elnök, Barna Béla Holding-vezér, Merza Péter városfejlesztési vezérigazgató is helyet foglalt mégsem hirdetett ki első helyezettet, mert a munkákban hiányosságok voltak.

November 26-án így három második és egy harmadik helyezettet, valamint öt megvételre javasolt pályamunkát hirdetett ki Páva Zsolt. A négy helyezést elért csapat egy meghívásos közbeszerzésen vesz majd részt, ahol tovább finomíthatják pályamunkáikat, és ezekből a tervekből választják majd ki a győztes művet hangzott el a rendezvényen.

A polgármester az eredményhirdetésen elmondta, az új vásárcsarnok megépítése egyben azzal is jár, hogy a belváros és a Bajcsy-Zsilinszky utca déli részének funkcióit is újrafogalmazzák, közösségi térré is teszik. Mindezek mellett az új vásárcsarnok déli oldalával már kőhajításnyira lenne a tervezett intermodális csomóponttól.

Dr. Tóth Zoltán főépítész, a bírálóbizottság elnöke elmondta, nem volt egyszerű a kihívás, hiszen maga a pályázat is több funkciót szerepeltetett, és ehhez képest a 20 beérkezett pályamű jó arány. A bizottsági elnök hozzátette, a mostani vásárcsarnok is egy tervpályázat nyomán született a 70-es években, azonban mára már elvesztette a funkcióját a megváltozott igények miatt.

A helyezést elért jelentkezők:
II. helyezett: Csatai Építész Iroda Kft.
II. helyezett: Gettoplan Bt. Getto Tamás
II. helyezett: A+ Építész Stúdió Kft.
III. helyezett: Térprofil Építész és Mérnök Iroda Kft.

Kiemelt megvételre javasolt pályaművek:
- SAGRA Építész Kft.;
- Hutter Ákos, Bede István, Veres Gábor pályaműve

Megvételre javasolt pályaművek:
- M Mérnöki Iroda Kft;
- Aspectus Architect Zrt.;
- APM Consulting Kft.

Forrás: Pécsistop.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások