sebesp | 2015.11.28
Miért épít a világ egyik leggazdagabb családjának 79 éves sarja egy kortárs villát a huszonöt négyzetkilométeres birtokon fekvő hatalmas kastély mellé?

Az 1870-ben Ferdinand de Rothschild báró által épített, szombattól hétfőig tartó partijairól híressé vált kastélyhoz tartozó birtokon járunk. Két óriási kőék emelkedik ki a Bukinghanshire-i dombok lágy hullámaiból. Egy kisebb és egy nagyobb kőtömeg, tetején lépcsősor vezet az ég felé. A kőkorszak szerszámaihoz és fegyvereihez előszeretettel használt kovakő felület sötéten indul a földfelszínnel való csatlakozási ponttól, majd egyre világosodva krétafehéren olvadnak bele az égbe. "Stairway to Heaven" (Lépcsősor a Mennyországba)?

Akár egy geológiai bemutatóhely is lehetne, hiszen ebből a kőzetből található lelőhely a közelben, a Dover fehér szikláiig elnyúló vidéken. Jobban szemügyre véve, a rusztikus kőfalakba rejtett ablakok bukkannak elő. A geometrikus testeken belül a fehér falak közt a család történelmi múltjára utaló hagyományos bútorok.

"Meg akartuk mutatni a hely geológiai rétegeit mondja Charlotte Skene Catling, a terveket készítő Skene Catling de la Peña építésziroda vezetője. A két egymás felé forduló ék lépcsőző tetőkontúrjával mesterséges völgyet hoz létre. A forma Jean-Luc Godard 1963-as Le Mépris (A megvetés) című filmjében Capri szigetén forgatott jelenetében megjelenő Casa Malaparte ikonikus tömegére is utal.

"Érdekeset szerettünk volna létrehozni" – mondja Jacob Rothschild a bankárcsalád feje festőműtermében, ahol a nagyanyjáról készült Matisse festmény éppen a család barátja, Giacometti által készített kutyaszobor felett függ a falon. A modern művészetért rajongó és azt pártoló Rothschild lord a birtokon levő Eythrope elnevezésű teaházban él feleségével, a kastélyt ugyanis 1957-ben megnyitották a nagyközönség számára, egyfajta kastélymúzeumként működik.

Igaz, a Rothschildok nem költöznek az többszörös RIBA-díjas új épületbe, vendégháznak szánják egy művészeti kurátor számára, a különálló kisebb épületben lévő stúdiólakás pedig a vendégházban időzők vendégei kényelmét szolgálja.

A Royal Institute of British Architects (Brit Építészek Királyi Intézete) által meghirdetett House of the Year 2015 (Az év háza) pályázaton legjobbnak ítélt lakóházon nem találjuk nyomát a Rothschild bankárok gazdagságát egykor reprezentálni hivatott ornamentikákkal díszített formáknak. Az épület a természet, kortárs művészet és építészet szerves összeolvadásának kiemelkedő példája.

Képek forrása: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások