Lekics Gábor | 2015.12.21
Egy régi hatemeletes vasbeton épület átalakításával jött létre a Just Sleep Jiaoxi (Csiaokszi) Hotel, Jiaoxi városának legújabb vendéglátó komplexuma. Egyedi homlokzati játékának köszönhetően azonban első ránézésre megtévesztő lehet az épület belső kialakítása.

Az épület homlokzati megjelenésében a függőleges tagolású fazsaluzatok játszanak nagy szerepet. Azonban csalóka a kép, hiszen – az első ránézésre erkélyes épületben – a szobákból nem lehet kilépni a teraszokra. A parapetes ablaksorok alatt helyezkednek el a fürdőkádak, melyek így exkluzív helyet kaptak a lakótérben.

A szálloda legfőbb üzenete a régi korok fürdőházainak egyedi hangulati világának visszacsempészése napjainkba. Amikor még a különböző nemzedékek együtt áztatták magukat a ciprusillatú gőzölgő kénes fürdőkben, a japán stílusú faépítmények igazi közösségi találkozóhelyek voltak.

Az épület homlokzata sötét kőporos vakolatot kapott, belső falsíkra helyezett ablakaiból pedig közvetlen kapcsolat nyílik a fazsaluzattal, mely a régi faházak hangulatát hordozza a beltérbe. A hazánkban „Chihiro Szellemországban” címmel vetített anime rajzfilm fürdőházas hősének, Yubaba-nak misztikus otthonának hangulatát is igyekeztek megidézni a szobákban. A sötét fürdőházak mélyén a víz és a gőz árnyjátékainak hangulata és a természetközeliség alapelve vezérelték a tervezés során az építészeket.

A 138 szobás fürdőház szobáiban privát fürdőkádakban pihenhetik ki fáradtságos hétköznapjaikat a szálloda vendégei. A belső tér magas fokú dizájnja és minőségi megoldásai korszerű formában hozzák el a régmúlt idők szellemét.

Építészet: LRH Architect & Associates
Építész munkatársak: Li-Ren Hsiao,Yi-Ling Wu
Tervezőcsapat: Bo-Han Huang, Shin-Fa Hung, In-Chi Chen
Belsőépítészet: Rich Honour International Design Co., Ltd.

Helyszín: Jiaoxi Township, Yilan County, Taiwan 262
Megvalósulás éve: 2015

Forrás: ArchDaily
Képek: Highlite Images, LRH Architect & Associates

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások