hír tervek

Könnyebben tervezhetők az íves felületek, térben görbülő formák


B-y | 2016.01.12
Magyar szerkezettervezők a Köki-projekttel bekerültek egy nemzetközi albumba; elkészült az Allplan 2016 programcsomag teljes magyar nyelvű dokumentációja – hírek a Nemetschektől.

Allplan 2016: még egyszerűbb a modellezés

Elkészült az Allplan 2016 programcsomag teljes magyar nyelvű dokumentációja, mostantól a hazai felhasználók is élvezhetik a továbbfejlesztett szoftver újdonságait. Ezek közül az egyik legnagyobb jelentőségű a program új 3D modellező magja (az úgynevezett „kernel”), melyet a Siemens cég Parasolid szoftverének Allplanba integrálásával oldottak meg. Ennek köszönhetően például az íves felületek, térben többszörösen görbülő formák sokkal egyszerűbben tervezhetők, azaz a szabadabb térformálás eszközét adják az építészek kezébe. Jól illusztrálja ezt például a zürichi állatkert elefántháza, mely az új programverzió kampányának fő motívuma.

Hasznos újdonság még az Allplan 2016-ban az úgynevezett objektumnavigátor: ennek köszönhetően ezentúl az egyes objektumokban külön-külön lehet az egyes jellemzőket ki-be kapcsolni, a tulajdonságokra rákeresni, azokat egyenként módosítani.

Javítottak a menürendszeren is: ezentúl az egyes tervrészleteknél automatikusan megjelennek azok az eszközök, amelyek az adott esetben értelmesen alkalmazhatók – ezzel az emberi gondolkodásmódhoz és munkafolyamathoz még jobban igazodik a felhasználói felület.


Magyar szerkezettervezők sikere: a Köki-projekttel szerepelnek egy nemzetközi albumban

A MŰÉP Építőmérnöki Kft. – az egyetlen magyar cégként – bekerült abba a nemzetközi albumba, amelyben az Allplan Engineering és a SCIA Engineering szerkezettervező szoftverek felhasználói számára hirdettek meg. A verseny mottója: „The Art of Structural Design”, azaz a szerkezettervezés mesteri/művészi színvonalát díjazzák. A döntésnél az adott projekt eredetiségét, komplexitását és innovatív megoldásait veszik figyelembe, összesen hat kategóriában hirdetnek győztest, illetve helyezetteket. A MŰÉP a Köki terminál épületével került be a kiadványba; a 63. oldalon szerepelnek, egy svájci íjászközpont és egy afrikai bányászati iskola között. Az album az interneten is megtekinthető a books.scia.net/UC2015 oldalon.


Finn céget vásárolt a Nemetschek

A Nemetschek bejelentette, hogy megszerezte a finn Solibri cég 100%-os részesedését. A Solibri piacvezető a BIM munkamódszereket követő minőségbiztosítás- és ellenőrzés területén. Hazánkban is sokak által ismert lehet, különösen az ingyenes Solibri Model Viewer alkalmazás révén, mely az IFC modellek megtekintésének és ellenőrzésének egyik legfontosabb eszköze. Ez az akvizíció is jelzi a Nemetschek Group, és ezen belül is az Allplan elkötelezettségét a BIM technológia fejlesztése iránt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások