hír díj családi házak épületek Alejandro Aravena Chile Pritzker-díj szociális lakásépítés

A lakók spontán önkifejezésének is teret adó chilei építész kapja az építészeti Nobel-díjat


sebesp | 2016.01.13
A 2016-os Pritzker-díj nyertese Alejandro Aravena építész lett. Elsősorban a szociális lakásépítés terén radikális építészeti ötleteiről ismert Aravena az emberléptékű, társadalmilag érzékeny építészet következetes képviselője.

Aravena a szegényeknek épülő lakások tervezésének újragondolásáért lett világszerte ismert. Projektjeibe rendre bevonta a helyben élőket. A 48 éves építész, az idei velencei építészeti biennále kurátora is, melynek mottója "Jelentés a frontról".

Aravena és Elemental nevű irodájának egyik legismertebb projektje az a 2004-ben indított kísérlet, melyben a lakók bekapcsolódhattak egy bérlakásokat tartalmazó épület felújításába, és közösen gondolkozva, saját igényeiket szem előtt tartva alakíthatták ki a tereket. A helyszín egy drága környék, ahol a rendelkezésre álló állami támogatásból nem lehetett volna megfelelő lakásokat megvalósítani. De ahelyett, hogy olcsóbb területen építették volna fel a lakásokat, lakóit elszakítva családjuktól egyszerű vasbeton szerkezetet húztak fel, konyhával, fürdővel, és a sorházak között szabadon hagyott "foghíjak" beépítését a lakókra bízták. Bár az eredmény egyfajta félig spontán favella építészetként is értelmezhető, a projekt sikere miatt az ingatlanok értéke néhány év alatt ötszörösére nőtt. A modellt több mint 2500 lakásra adaptálták Chilében és Mexikóban.

"A legnagyobb hiba, amit az építészek elkövethetnek, hogy építészeti problémákkal foglalkoznak, ami leginkább csak a többi építésznek fontos. Ennél nagyobb kihívás, hogy vegyük észre a nem építészeti kérdéseket is: a szegénységgel, a szennyezéssel, a túlnépesedéssel és a szegregációval, és ezeken a területeken használjuk fel a tudásunkat. Nem elég felhívni a figyelmet, azt akarom elérni, hogy több eszköz álljon az emberek rendelkezésére. A várható küzdelmekkel szembesülve együtt kell megoldást keresnünk a kihívásokra. (...)
A következő 15 évben hetente fel kell húznunk egy várost egymilló ember számára, családonként mindössze 10 000 dollár felhasználásával" – nyilatkozta Aravena
 


A Pritzker-díjat 1979-ban alapították, ez a legrangosabb építészeti elismerés a világon, az építészet Nobel-díjának is nevezik. Többnyire karrierjük vége felé járó, munkásságukkal jelentős kulturális hatást elérő építészeket ismernek el vele.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások