Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Európai építési piaci kilátások: Magyarország éllovas
Felpörögtek az építkezések – de lesz ennyi kivitelező?
Budapest100: Örömünnep a Duna-parton
Magyarország 2016 2. félév: Kevesebb projekt indult, mint 2015 2. félévében
Optimizmus a Balkánon, stagnáló Kelet-Európa
Alacsonyabb fordulatszám, több kétség; az európai építési piac mégis emelkedő pályán marad 2019-ig
A megkezdett projektek összértéke 6%-kal nőtt 2016. I. félévében Magyarországon
Európa és Magyarország Építési Piaca 2018-ig


Hogyan alakul majd Kelet-Európa építési piaca 2016-ban?
Az EECFA téli előrejelzése 8 kelet-európai országra
buildecon 2016. február 16.      
Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) a 80. Euroconstruct Konferencián mutatta be új, téli előrejelzését. A konferenciát Buildecon, az EECFA kutatási központja szervezte Budapesten.

Az EECFA által vizsgált kelet-európai országokban (Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Oroszország, Törökország, Ukrajna) a 2016-os előrejelzés a teljes építési piacra szinte változatlan maradt, (-1,5%), de a magasépítésre vonatkozó prognózis kevésbé pesszimista, mint fél évvel ezelőtt. Oroszország járul hozzá legnagyobb mértékben a negatív kilátásokhoz, és Törökországban sem várható további növekedés 2016-ban. A keleti és a nyugat-balkáni országok fejlődési pályája a magasépítésben meglehetősen hasonló, és a kilátás ezekre az országokra nézve pozitív.

A négy EU tagország (Bulgária, Horvátország, Románia, Szlovénia) építési piaca túl van a mélyponton és 2017-ben visszatérhet a növekedés. Két fejlődési minta figyelhető meg ezekben az országokban. Egyrészt, Horvátország és Románia építési teljesítménye már 2015-ben növekedést könyvelhet el, és 2016-ban illetve 2017-ben is jelentős növekedés várható. Másrészt, Bulgária és Szlovénia építési teljesítménynövekedése csökkeni látszik 2015-ben, mely 2016-ban is folytatódni fog, de mindkét országban nagy növekedés jöhet 2017-ben. Az Uniós tagjelölt Szerbia építési piacára is visszatérhet a növekedés 2015-ben, mely idén és jövőre is folytatódni fog.

2015-ben az EU-n kívüli építési piacok (Oroszország, Törökország, Ukrajna) negatív növekedést produkáltak (-5,2%; -1,4; -13,8). Oroszország összes építési szegmense drasztikus visszaesést könyvelt el, melynek okai a romló külgazdasági környezet, a csökkenő olajárak és a nyugati szankciók voltak. Törökországban is csökkent a nem-lakásépítés és a mélyépítés; a politikai bizonytalanság miatt a lakásépítés pedig nem tudott túl nagy növekedést elérni. Ukrajnában a gyenge építési teljesítmény okozója a nem-lakásépítés és a mélyépítés esése, melynek hátterében a gazdaságot érő sokk, a magas költségvetési deficit, a befektetés hiánya és a kényszerű militarizáció áll. 2016-ban csak Ukrajna építési piacán várható növekedés; mind Törökországban, mind Oroszországban csökkenés jósolható. 2017-ben azonban a növekedés mindhárom ország építési piacára visszatér.

Szerző: Buildecon, EECFA Central
Adatok forrása: 2015 Winter EECFA Forecast Reports, Euroconstruct 2015 Winter Reports

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©