Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Mindenszentek és Halottak napja
In memoriam Dunai Árpád
Középület kiemelt épületenergetikai felújítása
Nemcsics 90
Épületszerkezeti ciklusok és a bejelentéses lakóépület
Emlékezés Dr. Örsi Károlyra
Megújult design vonzó áron
Halottak napja
In memoriam Miskei László
Szín és fény 2015 szimpózium
Változások az MTA Magyar Szín Bizottság AIC-MNB vezetőségében
Kitiltották a tervezőt
Címkék: Középületek, Figueras, berendezések


Csúcsteljesítmény a bútorok világában
Középületek változtatható, többfunkciós ülőbútorai
Szende Árpád 2016. március 10.      
Koncerttermek, egyetemi és egyéb előadótermek, konferenciaközpontok, templomok, művészeti központok, múzeumok, színházak, mozik, stadionok, repülőterek és hajók változtatható, többfunkciós ülőbútorai egyetlen portfólióban.

E tanulmány nagy közönségforgalmú középületek nagytermeinek berendezési variációit tartalmazza, ismertetve a részben vagy egészben a multifunkcionális alkalmazásokat is.

Az 1929-ben alapított Figueras cég mintegy 40 000 projektet valósított meg napjainkig, számos országban és kontinensen működtetett cégrészeivel. A Martin Figueras által, Barcelonában működtetett cég kezdetben kézműves módszerekkel gyártott egyedi ülőbútorokat. Az idők folyamán többfunkciós ülőbútorai a világ minden táján megjelentek. A funkciók változatosságára jellemző a következő felsorolás: koncerttermek, egyetemi és egyéb előadótermek, konferenciaközpontok, templomok, művészeti központok, múzeumok, színházak, mozik, stadionok, repülőterek, hajók.

A barcelonai 380 fős auditóriumot Josep Llinás építész tervezte. A karfás, háttámlás székek a képeken és a terven is bemutatott módon lehajthatók a széksor padlójára, és az egyes sorokat egymás alá is be lehet tolni. Végül a széksorelemek becsúsztathatók egy rejtett táróba, amelyre az oldalfalak rácsukhatók vizuális takarásként.

Az USA Missouri államának St. Louis városában kivitelezett egyterű multifunkcionális terme 600 főre készült. A padlóba beépített síneken teljes széksorok elmozgathatók a multifunkcionális terem két végébe. Az összetolás előtt a székeket egyesével függőleges helyzetbe kell hajtogatni. A tervező a Margaret McDonald igazgató vezette Arcturis Architects volt. A termek átalakítása 8 perc alatt történik meg a padlóba beépíthető síneken történő tologatással.

Oscar Tusquets Blanca előadóterme Las Palmas de Gran Canariában háromszög befoglalású, trapéz alaprajzú, érdekes építészeti kialakítású. A terem alapterülete 827 m2, befogadóképessége 800 fő. A székeket (típusa: Mutasub system, Minispace 5067) összehajtás után, az előzőleg megemelt padlóajtó alá lehet bebuktatni, majd a padlóajtó visszahelyezésével ismét sík padlójú terem alakítható ki.

Az OMA építészműterem és Rem Koolhaas építész által tervezett előadóterm a Cornell Egyetem Építész és Művészeti Karán, a New York állambeli Ithaca városában található, kapacitása 275 fő. Az előadóterem első része sík, míg a hátsó része lépcsőzetes fix „padokkal” ellátott. A sík padozatú részen a kényelmes, szinte fotelszerű ülőalkalmatosságok, a padlóban lévő tárolókamrákba forgathatóak a háttámla és a padló találkozásánál beépített tengelyek körül oly módon, hogy a forgatást megelőzően a padlólemez két részletbe felhajtható. A beforgatást követően a padlólemezek pozícióba helyezhetők, így sík padozat alakul ki a teremnek e részében.

Sao Pauloban a 90 fő kapacitású Temple of Solomon Rogério Silva de Araújo tervei szerint valósult meg. A széksorok a padlóban lévő tárolókba forgathatóak. A széksorok eltárolása után sík padozat alakul ki.

A gyártó repertoárjából exkluzív tanácsterem is készült Párizsban, az UIMM (Union des Industries et des Métiers) részére. A jegyzetelő pultos, 360°-al forgatható igen kényelmes székek – ahogy a pultok is – a központi asztal körül félköríves elrendezésűek. Az egész berendezés gondosan kiszerkesztett. A tervező Christophe Dujancourt építész volt. Külön kiemelendő a diszkrét törtfehér színhasználat az egész teremben.

Az Ibrahima Konaré építész által tervezett togoi (Lomé) Ecobank előadóterme 480 fős. A széksorok elől egy padló alatti tárolóba kerülnek használaton kívül, míg a terem hátsó részén egymásba csúsztatva egy tárolóban foglalnak helyet, melynek következtében egy sík padlójú nagyterem keletkezik.

A franciaországi Troyes-ban épült meg a Hotel du Département de l’Aube Conference Centre José Linazasoro tervei szerint. Az auditórium 800 személyes. Első széksorait a padló alatti tárolókban lehet elhelyezni, így nagyobbítva a színpad előtti síkpadlós felületet.

A barcelonai Museu de les Algües multifunkcionális előadóterme szintén padlótárolóba forgatható széksorokkal készült. Az előadóterem 5 perc alatt rendezhető át síkpadozatúvá. Az építész tervező Josep Amargós i Samaranch.

A malagai Pompidou Center auditóriuma 121 főre készült, melyet Javier Pérez de la Fuente és Juan Antonio Marin Malavé tervezett. A széksorok padló alatti tárolókba deponálhatók, és így jön létre a síkpadlós terem variációja.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 48 (24 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©