Java | 2016.03.18
Március 15-én nyílt a híres Baktai-erdő szélén álló Dégenfeld Kastélymúzeum, ahol a látogatók a 21. századi interaktív informatikai eszközökön keresztül is megismerhették a Nyíregyházához közeli település és környékének múltját a bronzkortól a honfoglalástól keresztül a 20. század végéig.

Az első látogatók a kastély tíz kiállítótermét járhatták végig és ismerkedhettek meg többek között a középkor évszázadaival, a reformkorral, és a 1848-49-es szabadságharc történéseivel. Utóbbit korhű dokumentumok formájában a kastély névadójáról elnevezett teremben mutatják be. Mint kiderült, a harcokban részt vett szabolcsi 48. honvédzászlóalj egykori lobogóját maga Dégenfeld Imréné hímezte. A zászló soha nem került ellenség kezére, még a komáromi fegyverletételkor sem. A nyírségi honvédek Komáromnál levették a rúdjáról, összehajtogatták és vezetőjük, Rakovszky Sámuel ezredes vitte vissza az akkori Baktára a mai Baktalórántháza (ami Bakta és Lórántháza egyesülésével jött létre).

A kastély rövid története

Az első ismert irat, amely bizonyítja, hogy Baktán nemesi építmény állt, 1515-ös keltezésű, később a lakatlan nemes kúriát, Ibrányi István esztergomi kanonoknak adományozzák.Az említett Ibrányi család és Bakta kapcsolatáról sajnos keveset tudunk, sőt a következő forrás már arról tudósít, hogy szűk hét évtizeddel később, 1593 előtt Bakta már a Báthoriak ecsedi birtokához tartozott, ekkor ugyanis a Tatay család kapta meg ajándékba a birtokot az ecsedi Báthori István országbírótól. A hagyomány szerint a mai Dégenfeld kastély elődjét Barkóczy László építette 1630-körül. A történelem viharait elszenvedett kastélyon az utolsó komolyabb átalakítást 1840 körül végezték. A második világháború végéig a Dégenfeld család tagjai éltek itt. 1945 után pedig a többi kastélyhoz hasonlóan az államosítás tragikus sorsára jutott. A baktai erdő adottságait kihasználva tüdőszanatóriumként hasznosították az épületet és az új funkciónak megfelelően különböző átalakításokat, bővítéseket végeztek.

2015 decemberében adták át a megújult kastélyt.

A több mint 500 millió forint értékű beruházás, az „ Interaktív múzeum kialakítása a baktalórántházai Dégenfeld Kastélyban" című ÉAOP-2.1.1/A.I-12 azonosítószámú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásával valósult meg. Az 1840-1850 között, késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld Kastély egy fallal övezett, természetvédelmi területnek nyilvánított park mélyén található. A baktalórántházai kastély mintegy 20 évig állt kihasználatlanul a teljes rekonstrukciót megelőzően. Ma élet költözött a megújult falak közé, de nemcsak az épületben, hanem az azt körülvevő 12 hektáros kastélyparkban is.

Forrás: Dégenfeld Kastélymúzeum / Travelo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások