Rajki Diána | 2016.05.06
A ’80-as években épült budai villa felújítása után a villanyfogyasztás 100%-át az aszimmetrikus formájú tetőn elhelyezett napelemek biztosítják. De nem ez az egyetlen figyelemre méltó műszaki megoldás, amely az N. Nagy Tamás tervei alapján megújult, kétlakásos épületet igazán széppé, izgalmassá teszi.

A termék esztétikáján és műszaki tartalmán olykor túlmutat a tetőn műszaki megoldása. Ez a helyzet a Rózsadombon is, ahol egymást érik az egykor korszerűnek tűnő azbesztes palával fedett családi házak – hazánkban sajnos ma még se szeri se száma az ilyen tetőknek. N. Nagy Tamás építész nem első alkalommal használta családiház-felújításhoz a modern szálcement síkpala, az Eternit különböző változatait (tetőn és homlokzaton egyaránt). Ezúttal a feladat egy a ’80-as években elterjedt, lilás színű azbesztpalával fedett családi ház felújítása volt. Ahogy a palafedés is kopott, töredezett volt, úgy a mai elvárások között maga a tető külső és belső kialakítása sem állta meg a helyét.

A megbízó a tető kapcsán cserépfedésben gondolkodott, de ehhez a tetőszerkezetet is át kellett volna alakítani. Az építész javaslata más volt:

„A megbízónak elsősorban a tető formájával és különösen annak meredek hajlásszögével volt gondja. A javaslatom alapján a kutyaólak helyett bekerült tetősíkablakokkal, az átalakított eresszel és a kiválasztott szürke szálcement Eternit síkpalával tervezett tető már elnyerte a tetszését. Így a különböző, néhol 25 fokos, néhol meg 75 fokos tetőt megtartottuk és egy igazán modern felújítás jöhetett létre.”

Az építész munkáira jellemzőek az érdekes tetőformák. Az aszimmetrikus tető azonban ezúttal éppen a meglévő tetősíkok megtartásával és a javasolt átalakításokkal jöhetett létre.

Az épület keletkezésének idején az azbesztpala tetőfedés mellett az imént elbontott, külön felépítményes tetőnyílászárók és a nagy ereszdobozolás is jellemző megoldás volt. Utóbbi gyakran indokolatlan méreteivel éktelenkedve rontotta a tető látványát. „Ezek tűntek el a tetőről” – folytatja az építész – „a minimális méretre vett dobozolás minden oldalát palával burkoltuk, ami esztétikussá tette az ereszt, ami így karbantartást sem igényel. A munkához olyan kivitelezőt kerestünk, aki nem csupán ért a pala szakszerű fektetéséhez, de a tetőhéjalással kapcsolatos igényeket is jól meg tudta oldani.”

Mára a tetőterek funkciója jelentősen átalakult. A régi parasztházra az üres padlástér volt jellemző, míg a 30-40 évvel ezelőtt épült családi házaknál egyre inkább beépültek a tetőterek. Manapság pedig már nemcsak lakószobák, de vizes helyiségek, a pára keletkezésében szerepet játszó funkciók is kerülnek közvetlenül a tető alá. A tető átszellőztetésére, a pára kivezetésére korábban kevésbé figyeltek, így ennek megoldása itt szintén feladat volt. Az építész tervei alapján a mesteremberek ezt szakszerűen kivitelezték: a szerkezet megmaradt, de korszerű hőszigetelés került a fedés alá, párafékező fóliával. Az átszellőztetés az előírásokhoz képest szinte túltervezett, de a funkciók miatt maximálisan indokolt. A hófogók elhelyezése is rendhagyó, a tetősíkok dőlésszögéhez idomulva változik. A déli oldalon kialakult 25 fokos tetőszakaszra kerültek a napelemek. A szakember szerint jól sikerült a tetőtér műszaki átalakítása, amit a lakók nyári tapasztalatai is alátámasztottak.

Mi került a tetőre? Az Eternit modern, szálcement síkpalája, 40x40 cm méretű sarkított négyzet változata, natúrszürke színben, ami a meglévő szerkezetre, annak javítása után a meredek hajlásszögű felületekre is gond nélkül fektethető volt. Jól mutatja ez, hogy a legegyszerűbb forma és szín használatával is a mai megrendelői igényeket kielégítő látvány hozható létre. Ehhez persze a tulajdonos bizalmát élvező építész átgondolt tervei és a hozzáértő kivitelező együttműködés elengedhetetlen volt.

A ’80-as években vagy korábban épült, mára műszakilag elavult, kopott, töredezett és az egészségre is káros azbesztes palával fedett épületek közül egyre többnél kerül sor felújításra.

„Ha egy hasonló módon újragondolt tető első terveit megmutatom egy megbízónak, a koncepció általában tetszésre talál. Aztán jön a részletek kidolgozása, amit már egyedileg szabunk a megbízó igényeire.”

Ez az épület tehát nem az első, és úgy tűnik, nem is az utolsó lesz, amely N. Nagy Tamás építész tervei alapján, síkpala fedéssel vált részleteiben korszerűvé, látványában pedig jelenkorivá.


Építészet: N. Nagy Tamás
www.eternit.hu
www.akcio.eternit.hu


(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások