cikk

Kalákák Erdélyországban és itthon [10]

Szépvíz_2007. aug. 30. - szept. 8.


iStvan | 2011.04.09
Nem akarom magamat és a kalákahelyszíneket ismételni, ezért csak pár képpel szemléltetném, hogy a 2007-es év bevezetéseként Homoródon folytatódtak a 2006-ban megkezdett munkák

Lásd itt
Majd 2007 második állomásaként Szépvízen is újabb tájformálás kezdődött meg. Mint passzív résztvevő csak innen-onnan összeollózva tudom a történteket visszaadni.

A csapat Szépvízre látogatott, ahol a Cibre-fürdőt építették újra a helyi önkormányzat szervezésében, Sólyom Barbara tervei alapján. A falutól valamivel több, mint egy kilométerre lévő alsó Cibrében található fürdő felújítására még a rendszerváltás előtt is voltak elképzelések, azonban a terv nem valósult meg. Talán szerencse is, hiszen az itt lévő források közül az egyiket megpróbálták betongyűrűbe kényszeríteni, és ezzel tönkre is tették vizét. Valamikor az örmények fürdője volt itt – meséli Ferencz Tibor polgármester. Az erre vezető kaszálók is örmény birtokok voltak, ma is jó szénakészítő helyként tartják számon. Cibrében „tulajdonképpen borvízforrások sorozata van”, valamikor több fürdő is volt, köztük olyan is, amelyikbe még én is fürödtem gyermekkoromban – emlékszik vissza a polgármester.
A község vezetője szerint nem jelent gondot, hogy a forrás egy kicsit távolabb esik a falutól, hiszen „itt a patak mentén ki lehetne alakítani egy turista útvonalat feredőkkel, történelmi látványosságokkal”. A fürdő a Szentmihály és Szépvíz közötti határt képező Cibre patakának szomszédságában van. A kalákában megújult fürdő felújításához a szentmihályi önkormányzat segítségét is kérte Ferencz Tibor. A felkérést pozitívan fogadták. Eleinte még nehéz lehetett megjósolni, milyen lesz a szépvízi kaláka, a polgármester bízott a sikerben, abban, hogy lesznek helyi kalákások is, annak ellenére, hogy a fürdőépítés időpontja egybeesett a kaszálási és takarási idővel.
Kaláka fotók itt sajtó forrás

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások