droID | 2016.05.23
Guinness-rekordot állít építőjátékból a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány.

Budapest első műemlékhídja a háttérben a budai Várral csodálatos, elkápráztató látvány. A Budát és Pestet összekötő, első állandó híd építéséről Gróf Széchenyi István kezdeményezésére 1836. májusában döntött az akkori Országgyűlés. A Széchenyi Lánchíd korának legkiemelkedőbb műszaki építménye volt és mára Budapest egyik meghatározó jelképévé vált. A híd létrehozásáról szóló döntés 180. évfordulója és a precíziós mérnöki munka előtt tisztelegve a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány Országjáró Természettudományok tehetséggondozó programjában egy jótékonysági akció keretében 2016. május 23. és 28. között tehetséges fiatal építészek által megtervezett, világrekord magasságú fa építőelem torony épül fel.

Az Alapítvány szeretné minél szélesebb körben megismertetni az alkotás örömét; ahogy az egyszeri, nagyratörő, álomszerű ötlet – sokak kétkedése ellenére – a tervezőasztalon formát öltve mégis megvalósítható. A „lehetetlen” az elhivatottság, a kreativitás és szakértelem megfelelő kombinációjával legyőzhető.

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány független, önfenntartó, alulról jövő kezdeményezésként 2008-ban azzal a céllal jött létre, hogy szociokulturálisan hátrányos helyzetű, felső tagozatos gyermekeket ingyenes, iskolán kívüli tehetséggondozó programokban részesítsen. A több elismeréssel is díjazott tehetséggondozó programja három fő területre helyezi a hangsúlyt: a művészetekre, sportra és a természettudományokra. 2016. májusában az Alapítvány egy összetett jótékonysági esemény keretében a Legmagasabb fa építőjáték-torony Guinness-rekord megdöntését tűzte ki célul.

A 10 méteres Messzehangzó Torony alapelemét a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ szökőkútjánál május 23-án helyezik el, amivel hivatalosan is elkezdődik a visszaszámlálás a rekorddöntésig. A hét során kiállítás várja a látogatókat, a toronyépítés május 27-én kezdődik. A közel 20 000 KAPLA elemből, 12 órán keresztül, 12 kiválasztott építőmester által felépülő óriási Messzehangzó Torony nem mindennapos, látványos ledöntésére május 28-án délután kerül sor.

Az Alapítvány május 24-26. között délelőttönként Mesés építészet címmel vetélkedőt szervez.

Az alkalmanként nyolcvan 4-5-6. osztályos számára szervezett rendhagyó természetismeret-órákon bemutatásra kerül, hogy az építészet több mint technikai ismeretek és műszaki számok halmaza, valamint hogy az esztétikai érték és az időtálló funkcionalitás azonos jelentőségű az építés művészetében. A Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület tagjai által vezetett foglalkozáson szó esik az építészi hivatásról, az épített környezet védelméről, a résztvevők megtudhatják, sőt maguk is megtapasztalhatják, hogyan (nem) érdemes hidat vagy felhőkarcolót építeni. A játékos Messzehangzó Vetélkedő feladatai során szükség lesz kreativitásukra és lehetőségük nyílik az egyedi gondolataik közös megvalósítására is.

A csapatvetélkedőn fontos szerepet kap a Nyugat-Európa-szerte oktatási segédeszközként alkalmazott közel 10 000 db KAPLA építőjáték. Az egyéni és csoportos fejlesztési eszközként is alkalmazható fajáték alkotómunkára ösztönözve egyszerre fejleszti a vizuális fantáziát, a kéz-szem koordinációt, a finommotorikus képességet, valamint a figyelemkoncentrációt. Komplex feladatok révén alkalmas a térlátás, a tervezés, összehasonlítás készségeinek megerősítésére, a szókincs bővítésére és a társas kapcsolatok javítására is, ezért akár viselkedési rendellenességben szenvedő vagy hiperaktív gyerekek is jól hasznosíthatják.

A rekordkísérlet során használt, adományokból vásárolt 100 doboznyi, 20 000 darab KAPLA építőelemet a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 40 hátrányos helyzetű településen lévő, illetve sajátos nevelésű igényű (SNI) gyerekeket oktató iskola között osztja majd szét.

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 2016. május. 23. és 28. közötti programjával az alkotó szellem és mérnöki munka együttesére irányítja a figyelmet. A jótékonysági akció közvetlen célja az élménypedagógiai oktatási módszerek és a hátrányos helyzetű, sajátos nevelésű diákok fejlesztésének támogatása. Az Alapítvány közvetett célja, hogy hasonló kezdeményezései révén, ingyenes tehetséggondozó programjaival, nyári táboraival és ösztöndíjprogramjával minél több rászoruló gyermeket érjen el.

A jótékonysági program a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány szervezésében valósul meg. Az esemény fő támogatója az E.ON Hungária Zrt.
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások