hír épületek 3D nyomtatás Dubaj irodaház

Itt az első 3D-ben nyomtatott irodaház!


sebesp | 2016.05.24
Dubajban felavatták a világ első háromdimenziós nyomtatással épített, működő irodaépületét, amely a jövő munkahelyének leginnovatívabb formáit testesíti meg.

A 250 négyzetméter alapterületű, egyszintes épületet egy hat méter széles, 36 méter hosszú és 40 méter magas nyomtató készítette el, amely automata robotkart használ. A nyomtatóban különleges összetételű cementet használtak – közölte a dubaji kormány.

„Ez az első 3D-s nyomtatással készült épület a világon, amely nemcsak egy épület, hanem egy működő irodaház személyzettel – hangsúlyozta Mohamed el-Gergavi kabinetminiszter. Az íves formájú épületet 17 nap alatt húzták fel, 140 ezer dollárba került, és építtetőjének, a Dubai Future Foundation vállalatnak ad otthont átmenetileg a város központjában, a nemzetközi pénzügyi központ közelében.

Gergavi hangoztatta, hogy becslések szerint az új technológiai 50-70 százalékkal csökkentheti az építési időt és 50-80 százalékkal a szükséges munkaerőt.

Dubaj azt tervezi, hogy az emírségek épületeinek 25 százalékát 3D-es nyomtatással fogják elkészíteni 2030-ra – tette hozzá.

Forrás:  blikk.hu; emirates247.com; 3dprint.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások