hír bem palace Bem tér hb eravis Radetzky-laktanya

Leállították a Bem téri Radetzky-laktanya bontását!


donkanyar | 2016.06.06
2016. június 2-án a Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Örökségvédelmi Osztálya, mint felügyeleti szerv, visszavonta a Bem Palace projekt Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Iroda 2010 szeptemberében kiadott építési engedélyét.

A vállalat az építési engedéllyel rendelkező, kivitelezés alatt álló projektet ez év áprilisában jelentős részben az építési hatóság – az eladó Európa Ingatlanbefektetési Alap részére megküldött – megerősítő hivatalos tájékoztatásának ismeretében vásárolta.

A HB Reavis Csoport jelenleg vizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket. A HB Reavis Csoport a Bem Palace projektet 2016 áprilisában vásárolta az Európa Ingatlanbefektetési Alaptól. Az eladó a hatályos építési engedélye alapján a kivitelezési és bontási munkálatokat 2012 szeptembere óta végezte. A HB Reavis Csoport az adásvételi szerződés megkötését megelőzően felkérte az eladót, hogy az építési engedély hatályosságával kapcsolatban szerezze be az illetékes építési hatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatala I. kerületi Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya (a KÖH jogutódja) megerősítő tájékoztatását. Az illetékes építési hatóság 2016. február 23-án levélben közölte, hogy a Bem Palace projektre a jogerős és végrehajtható engedély alapján a használatbavételi engedélyt 2017. szeptember 17-ig szükséges megkérni.

Ugyanez a hivatal 2016. május 25-én határozatot adott ki arról, hogy a HB Reavis lett az építési engedély jogutódja és az építtetői jogok gyakorlója. Mindezekkel szemben a felügyeleti szerv most meghozott határozatában saját elsőfokú építésügyi hatósága határozatát – annak jogszabálysértő voltára hivatkozva – vonta vissza közel 6 évvel annak kiadása után, illetve közel 4 évvel azután, hogy a bontási munkálatokat az akkori tulajdonos megkezdte. A Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal által lefolytatott engedélyezési eljárást széles körű szakmai jóváhagyási folyamat előzte meg, amelynek keretében a Műemléki Tervtanács és a Központi Tervtanács az országos főépítész javaslatával ajánlotta elfogadásra, kiemelve, hogy a terv a védendő műemléki értékek figyelembevételével készült.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások