hír Kossuth tér MTESZ Pintér Béla Steindl Imre Wachsler Tamás

Mégis lebontják a MTESZ-székházat a Kossuth téren


sebesp | 2016.06.19
Eltűnik egy ismert épület a nemrég felújított Kossuth térről, az Országház szomszédságából. Nemrég még a korszerűsítését tervezték, de kiderült, nem éri meg átépíteni.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének székházát nagyon sokan ismerik, igaz, nem MTESZ-székházként, hanem inkább metróállomásként. Nemcsak a 2-es metrót lehet onnan megközelíteni, a 2-es villamos megállói is az épület előtt vannak. A tér vitathatalanul legcsúnyább épülete értékéről megoszlanak a vélemények, ugyanakkor kiemelt helyen van, felújított, műemléki környezetben. Régóta próbálják hasznosítani, és az sem újdonság, hogy kinézte magának az Országgyűlés, és a képviselők megszavazták a kisajátítását.

Tavaly a kisajátítás után bejelentették, hogy megkezdték a felújítás előkészítését. Úgy tervezték, hogy felújítás után a képviselők és munkatársaik kaptak volna irodákat a székházban. A tervek között szerepelt az is, hogy földalatti folyosóval kötik össze az új irodaházat az Országházzal. A homlokzat átalakítására ötletpályázatot írtak ki, amiről mi is beszámoltunk.

Bontásról korábban nem gondolkodtak, de kiderült, hogy a székház tartószerkezete rossz állapotban van. Wachsler Tamást, a Steindl Imre Program vezetője elmondta: a munka az eredeti menetrend szerint haladt, kiválasztották azt a vállalkozást, amely a végleges terveket is elkészíti, és ezzel párhuzamosan felmérte az épületet.

Megállapították meg, hogy a vasbeton szerkezeti elemek rossz állapotban vannak. A hatvanas években, amikor előkészítették az építést, nem számoltak azzal, hogy a Duna áradása miatt időről időre vízben fog állni a pince egy része. A szerkezeti elemeket cserélni lehetne vagy megerősíteni, a szigetelés is pótolható lenne, de ennek költségei nagyon magasak lennének.

A jelenlegi budapesti építészeti tisztogatás dzsungelében persze az is előfordulhat, hogy egy kortárs épület helyett a Hütl Dezső féle "korhű" palotahomlokzat megvalósításának szándéka is nyom a latban, és ez is befolyásolja a döntést.


Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások