hír családi ház ÉMI Nonprofit Kft. építés építkezés

Ingyenes segédlet családi házak építésének minőségi ellenőrzéséhez

ÉMI Nonprofit Kft.


Lekics Gábor | 2016.07.09
Megjelent az ÉMI Nonprofit Kft. honlapjáról ingyenesen letölthető, a családi házak építésének minőségi ellenőrzéséhez készített segédlet.

Az ÉMI Nonprofit Kft. társadalmi felelősségvállalásából kiindulva elindítja az ÉMI Lakossági Információs tevékenységét, melynek első lépéseként – ingyenesen – a lakossági építkezésekhez kíván segítséget nyújtani. A segítésnyújtás eszköze a „családi házak építésének minőségi ellenőrzéséhez készített segédlet”, mely minden érdeklődő számára ingyenesen elérhető.

MIRE HASZNÁLHATÓ A SEGÉDLET?

Egy új otthon, egy családi ház megépítése, de akár egy lakásfelújítás is komoly kihívások elé állítja az építtetőt.

Már a házépítés gondolatának első pillanatától folyamatosan újabb és újabb szakmai kérdésekbe ütközik, olyan fogalmakkal találkozik, amelyeket laikus lévén nem tanult, és amelyekkel addigi élete során nagy valószínűséggel nem is került kapcsolatba. Könnyen elintézhetnénk ezt a felvetést azzal a kijelentéssel, hogy az építtetőnek nem feladata ezekkel a kérdésekkel foglalkoznia, erre vannak a szakemberek. Ez a kijelentés azonban több okból sem helytálló.

Az egyik ok az építtető jogszabályok szerinti felelőssége. A köznapi építési gyakorlatban nem ismeretes mindenki előtt, azonban nem csak a számlák kiegyenlítése a dolga az építtetőnek, több jogszabály is rögzíti, hogy az építési folyamatban milyen feladatai vannak, miért felelős. Az építtető feladata a folyamat megfelelő szereplőinek kiválasztása, a megfelelő tervező és kivitelező megtalálása, ezen kívül az engedélyek és/vagy tudomásulvételek megszerzése, a bejelentések megtétele valamint az is, hogy megfelelően folyjanak a munkálatok. Ebben természetesen szakemberek lehetnek, és lesznek segítségére.

A másik ok az emberi természetből következik. Teljesen magától értetődő, hogy az az építtető, aki esetleg egy élet munkájának pénzben mérhető eredményét építi bele egy házba, ismerni akarja a részleteket és rajta akarja tartani a szemét az építkezésen. Nem is felesleges az erre fordított idő, hiszen az is az ember alapvető tulajdonságaihoz tartozik, hogy többnyire a könnyebb megoldásokat és a saját érdekeit szolgáló megtakarításokat keresi. Nincsen ez másképpen a ház létrehozásában részt vevő szakembereknél sem. Helyesen teszi tehát az építtető, ha „képbe kerül”, megismeri az építés folyamatát az ötleteléstől a tervezésen át a kivitelezésig.

Hangsúlyozzuk, hogy egyáltalán nem a kotnyeleskedésről, a mindenbe beleszólásról és főleg nem a felelős szakemberek feladatainak és kötelességeinek átvállalásáról van szó, hanem a szükséges tájékozottság megszerzéséről. Ismeretterjesztő könyvek és honlapok garmadája próbál kétségkívül komoly sikereket felmutatva segítséget nyújtani ebben, azonban az építtető „tudástárában” helye van egy tömör és összefogott ellenőrzési segédletnek is, olyannak, ami könnyen áttekinthető és alkalmazható csekklistát is ad az építtető kezébe.

A segédlet elérhető itt


(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások