hír épületek tervek cikk Budapest felhőkarcoló Reload

Legyen felhőkarcoló a Belvárosban is? Volt már ilyen terv és most egy újabb


sebesp | 2016.08.09
Miután a kormány kiemelt beruházásnak nyilvánította az egyik Budapesti felhőkarcoló projektet egy újabb terv került elő, ami felhőkarcolót álmodik a fővárosba, a Deák tér mellé. De nem ez az első, voltak korábbi próbálkozások is a történelem folyamán.

Legyen felhókarcoló Budapesten, vagy ne legyen felhőkarcoló Budapesten? A kérdés időről-időre felbukkan, de felhőkarcoló máig nincs a fővárosban (szerencsére – a szerk.). A belvárosi Városháza tér beépítésére dolgozott ki tervet a Reload építészstúdió, amivel megoldanák a Főtér-Városháza kombó régóta fájó hiányát is.

Ennek kapcsán összeszedték a budapesti Városháza-Főtér-(Tűz)torony kialakítására az utóbbi 100-120 évben készített terveket, ezekből kiderül az is, hogy ez a minden valamirevaló városban meglévő városszerkezeti egység régen Budapesten – sőt, Budán és Pesten külön külön is – létezett, de elbontották és nem építették újra.

A Reload tervei szerint a Városháza és az előtte (mögötte) található nagyméretű beépítetlen terület mind funkciója, mind pozíciója által fontos viszonyítási pontja a városnak, így alkalmas terület Budapest főterének kialakítására.

"A terv nem megrendelésre készült. Magunknak készítettük, mert arra gondoltunk, hogy kellene csinálni egy 'ellentervet', egy más felfogású tervet arra, hogy hogyan lehetne rendezni a Városház tér jelenlegi helyzetét. Mi már a Budapest szíve pályázat idején – sőt már azelőtt – is azon az állásponton voltunk, hogy a magasházakat/felhőkarcolókat ki lehet tenni a város szélére, de a Városház tér akkor is igényel egy jelet, mert a Parlament (ország), Bazilika (egyház) mellett a Budapest (város) szimbólumának is meg kellene jelennie a város látképében."

Forrás: hvg.hu
index.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások