épületek Kína Múzeum Steven Holl

Kína első kortárs építészeti múzeuma Steven Holltól


fati | 2011.04.29
Újabb filozofikus épület készült el a Steven Holl Architects építészirodától, ezúttal a kínai Nandzsing városában. Épp most fejezték be a kortárs építészeti múzeumot, amely az első építészetnek szentelt épület Kínában.

Az energikus dél-nyugat kínai tartományi központ, Nandzsing (Nanjing) az utóbbi időben nemzetközi szinten is az építészek izgalmas terepévé vált: elkészült a 2014-es ifjúsági olimpia rendezési terve (Populous), a teljes új városkoncepció (CK Designworks), egyetemek, múzeumok és irodák épültek (BDP, Perkins + Will, 3GATTI), így joggal várható, hogy a város hamarosan utoléri Pekinget és Shanghait.

Legutóbb Steven Holl hagyta védjegyét a város építészeti arculatán. Irodája épp most fejezte be a kortárs építészeti múzeumot, amely az első építészetnek szentelt épület Kínában. A Steven Holl Architects iroda biztosította helyét a kínai építőiparban már megépült és tervezett épületeivel. Hollék készítették Hangcsu (Hangzhou) városának rendezési tervét és a multifunkcionális Linked Hybrid komplexumot Pekingben (Beijing), valamint az ún. vízszintes felhőkarcoló (Vanke Center) terveit Sencsenben (Shenzen).

A nandzsingi kortárs építészeti múzeum (hivatalos nevén Nanjing Sifang Art Museum) absztrakt kulturális komplexumának megformálásánál Holl a hagyományos kínai festészetet vette alapul, kiemelve annak a nyugati művészettől való eltéréseit. A Steven Holl Architects építésziroda közlései szerint a terv a kínai festészetben ábrázolt terek párhuzamos perspektíváját gondolja tovább. “A nyugati és a kínai történeti festészetben alapvető különbég van a perspektívát illetően. A nyugati festészetben a 13. századtól kezdve kialakult a távlati pontok alkalmazása a perspektívában. A kínai festők, habár tisztában voltak a perspektíva szabályaival, nem egyetlen távlati pontot használtak, hanem festett tájaikban úgynevezett ‘párhuzamos perspektívát’ hoztak létre, amely segítségével a néző tekintete a festményen belül mozoghat. A változó nézőpontok, a térrétegek, a párás felületek és a víz ábrázolása a kínai festmények kompozícióiban fokozzák a mozgással változó tér mély titokzatosságát.”

A múzeum a város szélén, a Gyöngy-forrás közelében áll, és már néhány kilométeres távolságból is jól látható. Legfelső kilátóteraszáról egészen messzire ellátunk. A változó magasságú lineáris elemekből komponált épület a kínai festészet elveinek megfelelően ‘párhuzamos perspektivikus’ terekből áll: a tekintetet fekete, bambuszlenyomatú betonból készült kertfalak irányítják a különböző párhuzamos nézetek felé, és a terek végigjárására biztatják a látogatót. Az épület alapjául szolgáló füves területet felszabdaló diagonális ösvények fokozatosan a fent lebegő könnyed alakzat felé vezető járatokká alakulnak. A felső galéria az óra járásával megegyező irányban felfelé kígyózva üvegfallal fordul a város felé.

Az épület füves részeit a Nandzsing belső területén lebontott régi hutong-negyedekből származó téglákkal borították. A múzeum környezettudatos, újrafelhasznált anyagokból, zöldtetővel készült és energiatakarékos geotermikus fűtéssel és hűtéssel rendelkezik.

A kb. 300 m2-es alapterülető múzeum néhány héten belül a Kínai Nemzetközi Építészeti Kiállítás (CIPEA) alkalmából nyílik meg. Arata Isozaki japán építész által rendezett nyitókiállítása húsz nemzetközi művész alkotásait mutatja be.

A múzeumhoz hasonló kulturális fejlesztések igen fontos szerepet játszanak majd a 2014-es Nyári Ifjúsági Olipmiai Játékokat megrendező Nandzsing városának építészeti fejlődésében. Nandzsing az egyik legkorábban alapított kínai város, melynek története ie. 495-re nyúlik vissza. Az elmúlt években a város a fejlesztések miatt a nemzetközi építészet egyik fontos helyszínévé vált, ahol a kortárs építészet és a tradicionális kínai művészeti filozófia egymást erősítik.

Tervező:
Steven Holl Architects
Steven Holl, Li Hu (felelős tervezők)
Hideki Hirahara (társtervező)
Clark Manning, Daijiro Nakayama, Joseph Kan, JongSeo Lee, Pei Shyun Lee, Tz-Li Lin, Richard Liu, Sarah Nichols (projekttársak)

fotók: Steven Holl Architects és Shu He

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások