Java | 2016.08.15
A fa mindig is a legkedveltebb természetes anyagok közé tartozott. Bécs vezetősége döntött, s most a világ legmagasabb faházát kívánja megépíteni az új fenntartható építészeti városrészben, a Seestadt Aspernben. A nevezett HoHo Wien torony 24 emeletes és 84 méteres magasságával a fenntartható építkezés ikonja lesz.

A rekorder jelenleg a norvégiai Bergenben található a maga 49 méter magasságával. A bécsi Holzhochhaus (HoHo Wien) 84 méteres magasságával, majdnem a duplája, s hamarosan átveszi a faépítészet vezető szerepét. A multifunkcionális épületben étterem, hotel, apartmanok, irodák, valamint wellness- és egészségügyi részlegek is helyet kapnak. Becslések szerint a beruházás költsége 65 millió euró lesz.

Ez az újdonságnak számító fa-hibrid- építési módszer az épület vasbeton szerkezetére, mint központi tengelyre épül, ezáltal, megerősíti a fa tartószerkezetét.A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75 százalékot. A legnagyobb kihívást egy fa magasháznál a tűzvédelem jelenti, ezt automatikus tűzoltóberendezések és kisebb tűzszakaszok kialakításával oldják meg. A helyszín kiválasztása sem véletlen, ugyanis a Seestadt Aspern már eddig is a fenntartható városfejlesztés példája volt.A városrész délkeleti részében eddig 213 lakás és nyolc üzlet is fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg. A 23,2 millió eurós építési költségekből Bécs város 7,9 millió euró támogatást biztosított.A kiváló minőségű, könnyű, de nagy szilárdságú faanyag biztosítása sem jelent gondot, mivel a fautánpótlás mértéke meghaladja a felhasznált fa mennyiséget. Gazdaságossági szempontból viszont lényegesen kevesebb energiát igényel, mint a betoné, vagy a vasé.

Forrás: realista.hu

(Az építékezést – mely tudomásunk szerint jelenleg még az alapozásnál tart – szeptember 14-én tanulmányút keretében nézhetjük meg! Információk és jelentkezési lehetőség itt. – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások