sebesp | 2016.08.21
Befejezéséhez ért az építkezés a CEU Nádor utcai új épületében. A kampusz bővítésének eredményeként az ország legmodernebb egyetemi létesítménye készült el. A Vigyázó Ferenc utca-Nádor utca találkozásánál lévő beruházás keretében 7000 négyzetméternyi terület újult meg, az átadás szeptemberben várható.

A projekt leglátványosabb része kétségtelenül a Sheila O'Donnell és John Tuomey által tervezett Nádor utca 15. alatti új épület, amely formabontó homlokzatával termet kapcsolatot a klasszikus és a modern építészet között. Ezen túl 2019-ig a kampusz további hat épületét is felújítják, összesen 35 000 négyzetméteren.

Az új épület a jelenlegi legkorszerűbb technológiával készül, így a tervezők az automatikus fűtés/hűtés mellett a minimális energiakibocsátásra is nagy hangsúlyt fektettek. A hűtést a hagyományos légbefúvók helyett a plafonon lévő csövekben keringő hideg víz fogja biztosítani. Az új terek lehetőséget adnak egy négyszintes könyvtár és egy új konferenciaterem kialakítására, ami mellett számos közösségi tér is segíti majd a diákok közti interakciót.

Ennek szellemében hozzák létre a tetőteraszt is, ami egy egybefüggő hatalmas közösségi teret alkot, ahol jó idő esetén akár kisebb létszámú tanórák megtartására is lehetőség lesz.

A tavaszi Öko-logikus építészet konferenciánkon az épületről bővebben volt szó, Barta Zsombor előadása itt meghallgatható (természetesen ingyenesen).

Forrás: portfolio.hu
Képek: index.hu/urbanista

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások