hír épületek

Megépült az ország első passzívház óvodája


Csépé | 2016.08.29
Holnap adják át a legnagyobb magyarországi passzív minősítésű gyermekintézményt, a Meséskert Óvodát (pontosabban Tagóvodát). Két év alatt, az Archikon tervei szerint épült fel a passzívház minősítésű óvodaépület.

A sajtóban is volt arról némi polémia, hogy akkor mennyiben számít felújításnak egy óvoda elbontása, és a helyén egy új, nagyobb óvoda építése, de biztos hogy ennél sokkal fontosabb, hogy a 100 lakásos passzívház után ismét egy példamutató önkormányzati épület készült el a 13. kerületben. Újlipótváros Angyalföld felé eső végén, konkrétabban a "Lőportárdűlő" városrészben álló új épületre jellemzőbb a szomszédság: a Green House irodaház pont a kertjére néz, így nem másodrangú az óvoda felülnézete sem, ami egyébként igen vagány lett. A szabályozás érdekessége, hogy 16 emeletes minimális homlokzat kellett volna, ami nyilván abszurd lenne az óvodaépület számára, de végül a 2. ütemben építendő nyolcméteres, napelemes köpenyfalakkal sikerült meg(nem)valósítani.

A passzívházzal járó tiszta, pollenmentes levegő nyilván ugyanúgy előny, mint az alacsony rezsi – hogy a régóta zöld és madárbarát óvodaként üzemelő (tag)intézmény szemléletformáló hatásáról már ne is beszéljünk. Az önkormányzat halad a gyermekintézményei felújításával, reméljük a jövő évre tervezett Esküvő közi "Mese" tagóvoda is a jelenlegi bárgyú helyett friss külsőt és korszerű belsőt kap.

Építészet: Nagy Csaba, Pólus Károly, Tőrös Ágnes, Pásztor Ádám, Kiss Tamás (Archikon)
Passzívház-szakértő: Miskolczy Imre
Statika: Pintér Tibor
Elektromos tervező: Karácsony István
Épületgépészet: Kiss József, Sor Zoltán
Grafika: Ferth Tímea
Kertészet: Barna Eszter
Generálkivitelezés: FK Raszter

Forrás és fotó: XIII. kerületi Önkormányzat

Videó:

A kiadott sajtóanyag:

A beruházással a legkorszerűbb, energiatudatos óvoda épült meg az országban, színvonala Európában is kimagasló. A 2014-ben átadott 100 lakásos Passzívházunk mellett ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület Magyarországon. Az épület a friss szűrt levegő eredményeképpen állandó pollen- és allergiamentes. A rendszer közel hússzor annyi energiát takarít meg, mint amennyi egy hasonló nagyságú hagyományos épület üzemeltetéséhez szükséges. A beruházás teljes költsége 1,3 milliárd forint.

Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata a nyolc csoportszobás Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyén 16 csoportos passzívház óvoda létrehozását határozta el. A kivitelezési munka 2015.09.21-én kezdődött meg. A beruházást, a férőhelybővítést a 2014 szeptemberében hatályba lépő törvény indokolta, amely 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő. A fejlesztés az Újlipótvároshoz közeli területen valósult meg. A beruházást az önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végezte, a terveket az Archikon Építésziroda készítette, az építő az FK Raszter Építő Zrt. volt.

A korszerű gépészeti rendszerekhez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn, a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem fogja befolyásolni a külső hőmérséklet különbség. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét.A kellemes közérzethez ablak nyitásra nincs szükség, a huzamos tartózkodású helyiségekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is elérhető.

A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak. A bejárat tágas előtere az épület közepén van, itt kapott helyet a központi lépcsőház és az akadálymentes mosdó és felvonó. Csoportszobánként áll rendelkezésre egy öltöző és vizesblokk. A folyosókon mágneses festékkel készült a falfestés. A szintek közötti játékos födémáttörések helyén járható az üvegfelület.  A tervezők az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében.

A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszkéntsegíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabadlevegős foglalkoztatását. Akadálymentesen megközelíthető a beltérből, valamint külső lépcső köti össze a kerttel. Ezen a szinten kaptak helyet a játszó-foglalkoztatók, fejlesztő helyiségek (logopédia, autista) és a sószoba.

Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol a biztonságos, árnyékolt játék, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. Egy fedett nyitott színpad kapott helyet, ahol a gyerekeket szórakoztatni lehet, illetve ők is itt tudják majd szüleiknek bemutatni a műsorukat.

A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordoznak. Ezek az egyedi formai megoldások, belső különbségek segítenek abban is a gyermekeknek, hogy otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódjanak a térben. A faldekorációt az egész épületben grafikus tervezte.

A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani a nap fényét.

A beruházásról néhány további információ:

•         Az épületbe nincs gázbekötés így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető.
•         Az épületnek károsanyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs.
•         Tetőkertben és az udvaron automata öntözőrendszer készült.
•         Teljeskörűen akadálymentesített az egész épület.
•         Kamerás beléptető rendszer gondoskodik az épület biztonságos üzemeléséről, a közlekedőkön és az udvaron

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások