hír belváros imaház központ muszlim Pest

Hatalmas muzulmán kultúrközpont épül Budapest központjában


sebesp | 2016.08.30
Már hónapok óta dolgoznak a munkások a Gutenberg téren, hogy elkészüljön az egyik legnagyobb muszlim központ Budapesten. A Józsefvárosi Önkormányzat úgy tudja, kulturális központot kívánnak ott létesíteni, a helyiek és a munkások azt mondják: muszlim imaház lesz a saroképületben

Hatalmas muzulmán központ épül Budapesten a VIII. kerületi Gutenberg téren. A kívülről szépen lefestett, sokablakos saroképület gyönyörűen fog kinézni különleges boltíveivel állítják a helyszínen tevékenykedő munkások. Ők úgy tudják, egy közelben lakó "nagy darab szakállás arab" a tulaj, ő menedzseli a munkálatokat. Azt mondják, hatalmas lesz az imaház, a pincehelyiség is rendkívül kiterjedt az 540 négyzetméteres ingatlan alagsorában. Azt viszont már nem tudták megmondani, vajon melyik felekezet fogja itt tartani az összejöveteleit.

A Józsefvárosi Önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a Gutenberg tér 1. szám alatti társasházban 2014-ben egy magánszemély 30 millió forintért vásárolt meg egy helyiséget egy árverésen.

"Tudomásunk szerint jelenleg a Jótékonysági Béke Alapítvány kulturális központot kíván ott létesíteni. Arról, hogy ott muszlim imaházat terveznének létrehozni, Öntől értesültünk válaszolta a Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája.

A közeli boltok tulajdonosai és a helyi lakosok viszont biztosak benne, hogy a kulturális központ igazából egy muszlim imaház. A frekventált elhelyezkedés különlegessége, hogy a szemközti sarkon az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem található.

A Jótékonysági Béke Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az ingatlanban nem tipikus imaház épül, hanem egy olyan kulturális központ, amelyben egy galériát fognak üzemeltetni. Az elnök hozzátette, az imahelyiségnek különböző építészeti előírásoknak is meg kellene felelnie, az ingatlanban különböző kiállítások, konferenciák, találkozók, női és férfiklubokat rendeznek majd meg. Médiainformációk szerint a licitáláskor az önkormányzatot sem tájékoztatták az ingatlanfejlesztés valódi céljáról, vagyis hogy valóban imaház lesz-e az ingatlanból.

A Budapesti Rabbiság az alábbi közleményt adta ki tiltakozásul:

"A Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága határozottan tiltakozik ama tény ellen, hogy az Országos Zsidó Egyetem, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség Scheiber Sándor utcai zsinagógakörzete mellett néhány méterre, a Jótékonyság és Béke Alapítvány fennhatóság alatt egy muszlim imaközpont épül.

Ezen alapítvány vezetője azon "palesztin" személy, akit nem oly rég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merényletkísérlettel gyanúsítottak meg.

Felszólítjuk a Józsefvárosi Önkormányzatot és Magyarország Belügyminisztériumát, hogy mihamarább tegyen ezen áldatlan állapot megszüntetéséért."


Forrás: ATV.hu / HVG.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások