hír

Építész is segített Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyének megtalálásában


fati | 2011.05.03
Miből derült ki, hogy hol rejtőzik Oszama bin Laden? A keresésben fontos szerepet kapott egy építész éleslátása is

Amerikai szakértők közölték, hogy többek közt egy építész segítségével találtak rá az al Kaida vezetője, Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyére. A Fehér Ház tisztviselői elismerték, hogy a terrorista vezető abbottabadi búvóhelyének egyedisége számukra is nagy meglepetést okozott.

A bin Laden halálával végződő akcióra csak a különböző biztonsági felszerelésekkel ellátott épület és környezete részletes vizsgálata és elemzése után kerülhetett sor. Ebben a munkában fontos szerepet kapott egy építész is, aki az építési részletek vizsgálatával járult hozzá a felderítéshez. A 600 ezer fontból épült nagy biztonságú ingatlan, amelyet 3.6 és 5.4 méter közötti magasságú, szögesdróttal ellátott falakkal vettek körbe és amelynek két biztonsági kapuja is volt, teljesen eltért az Abbottabad e részén álló házaktól, és nyolcszor nagyobb is volt a környező ingatlanoknál.

Az ingatlan fő épületét 2005-ben építették egy akkor még keskeny földút végén a városközpont szélén. A háromszintes épületen alig volt külső ablak, és a 2. emeleti teraszt 2.1 méter magas fallal vették körbe. A viszonylag jómódú és csendes kerületben főként visszavonult katonai tisztviselők laknak. Míg a szomszédos házakban a szemetet az utcai kukákban gyűjtötték, a rejtekhely lakói a telken belül maguk égették el a hulladékot. Az ingatlannak sem telefon-, sem pedig internetkapcsolata nem volt. A Fehér Ház tisztviselői elmondták, hogy az információkat analizáló szakembereik arra a következtetésre jutottak, hogy az épületet kifejezetten egy jelentős ember elrejtésére építették.

Az elmúlt hónapokban az épületet többször is felépítették a bagrami légibázison, hogy abban a támadást gyakorolni tudják a kommandósok.

képek az épületről: http://www.businessinsider.com/satellite-images-of-bin-ladens-compound-2011-5#diagram-1

forrás: www.architectsjournal.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások