hír pályázat épületek

Kiírták a pályázatot a leghírhedtebb budapesti kísértetházra


sebesp | 2016.09.13
A CIB Csoport 2014-ben az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő volt SZOT üdülő értékesítése mellett döntött. A Rózsadomb Panoráma Kft. szeretné megvásárolni az ingatlant.

Ezért a hatályos kerületi szabályozásnak megfelelően nyílt tervpályázatot írt ki a területre tervezett épület homlokzati kialakítására, amelynek sikeres lebonyolítása esetén az év végéig lezárulhat a tranzakció. Mind a CIB Csoport, mind a vevőjelölt célja az, hogy hosszú távon működő, a II. kerület, Budapest egésze, illetve a vevő és az eladó szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen az ingatlan jövőjével kapcsolatban.

Az épületet a nyolcvanas évek vége óta sújtó átok azért megmagyarázhatatlan, mert az ingatlan Budapest egyik legdrágább környékén fekszik, Pestről mindehonnan látszik, ahogyan onnan is egész Pest, a rendszerváltás óta mégsem tudott túljutni a romállapoton. Az elmúlt évtizedekben pedig nemcsak ingatlanpiaci válság volt, hanem felfutás is rendesen, csak éppen nem ezen a telken.

A szocializmus korabeli luxus megtestesítője lett az 1971-ben Vass Antal tervei alapján átadott szakszervezeti szálloda-üdülő, pedig az alatta folyó gyógyvizek miatt beteg munkások gyógyszállójának szánták. A rendszerváltás utáni csalások sorozatának kellékévé vált. Először az ügyfelei pénzét elsikkasztó Globex-csoport szerezte meg, sőt végül ennek a fejlesztésébe bukott bele 1998-ban, amikor a Postabank összeomlása után hitelező nélkül maradt. Az egyik legnagyobb károsult a soproni önkormányzat volt, ők a 3,5 milliárdos értékpapír portfóliójuk helyett kapták meg az épületet.

2004-ben Sopron az alapszerkezetéig szétvert, majd némileg átépített és félbehagyott betontorzót a Pro-Hill Kft.-nek adta el, akik uszodás-gyógyfürdős luxuslakóházzá alakították volna. De mivel a maximumot ki akarták sajtolni a házból, a tervezett, akkor egy-három milliós négyzetméterár mellé meghagyták volna a minimális belmagasságot, hasonlóan a korábbi tulajdonosokhoz. Bár a lakások jó részét ennek ellenére vitték volna, egy civil szervezet közbelépett, és hosszas jogi harc végén sikeresen megakadályozta, hogy az eredeti épületnél két szinttel magasabb monstrum megépüljön.

Miután a módosított terv megépítése is elvérzett, a Pro-Hillt megvette a ciprusi CNCT Holding, de úgy járt le a banki kölcsönük, hogy még kapavágás sem történt. Az ingatlan ekkor került a hitelező CIB Bank cégéhez, a Brivon Hungary Zrt.-hez.

2012-ben már arról szóltak a hírek, hogy a CIB már telekáron is odaadná az ingatlant, a terv pedig a kényelmetlen óriásépület lebontása és négy kisebb luxus társasház felépítése lett volna. Az ingatlanpiac magához térésével a CIB meggondolta magát, és 2014-től magasabb áron hirdette a komplexumot. A telket és a torzót végül a kamionozásból kiszálló és az ingatlanbizniszre váltó Wáberer György cége, a Rózsadomb Panoráma Kft. szerezte meg.

Az új tulajdonos elszánta magát arra, hogy új lakásokat hozzon létre a szellemház helyén. A pályázati kiírásból kiderül, hogy Wábererék penthouse szintet képzelnek a ház tetejére. Amiben egyébként nagy fogadóhall, porta, uszoda, 4 wellnessközpont, gyerekmedence és teremgarázs is lesz.

Érdekesség, hogy a bíráló bizottságban ott ül személyesen maga Wáberer is.

Az építészeti pályzat nyílt, de a kiiíró eleve meghívta rá a következő irodákat:
Céh Zrt. – Kégl Árpád
Mérték Építész Stúdió Kft. – Tákos Tamás
Vadász és Társai Építőművész Kft. – Vadász Bence
Közti Zrt. – Skardelli György
T2A – Turányi Gábor – Turányi Bence
Építész Stúdió Kft. – Hőnich Richard - Nagy Iván – Félix Zsolt DLA
Építész Kaláka Kft – Pásztor József

Forrás >>

Kiírás letölthető innen >>

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások