hír Budapest Közlekedési Múzeum

Nagy mennyiségű azbesztet találtak a megbontott Közlekedési Múzeumban


sebesp | 2016.10.10
A projekt megvalósítását nem fenyegeti késés, a Mérték Építészeti Stúdió Kft. végleges terveit heteken belül bemutatják a nagyközönségnek.

Mától azbesztmentesítés kezdődik a múzeum bontásra ítélt épületében, a Városliget Zrt. által kiválasztott cég már korábban megtette a szükséges előkészületeket, hogy biztonságosan távolíthassák el a veszélyes szigetelőanyagot. Az azbesztmentesítést követően a bontással folytatódik az intézmény megújítása. Jelenleg nincs késés a beruházás egészét tekintve, de a bontás valóban később kezdődik el, mivel kiderült, hogy az épület rosszabb állapotban van, mint gondolták, ráadásul nagy mennyiségű azbesztszigetelést is tartalmaz. Megjegyezte: a Városliget Zrt. a szakmailag legfelkészültebb céggel végezteti el a mentesítést. A bontás csúszása miatt az építési engedélyeztetés párhuzamosan folyik.

Eredetileg az volt a tervünk, hogy miután lebontják a házat, lett volna még több hónap az építkezés megkezdéséig és az engedélyeztetésre – jegyezte meg Vitézy Dávid. Szerinte még mindig az a legvalószínűbb, hogy előbb végeznek az épület elbontásával és az engedélyek megszerzésével, mint ahogy a kivitelező fel tud vonulni a területre. A főigazgató elmondta: a kiviteli terveken is dolgoznak még, kiállítás- és belsőépítészeti tervezés folyik. Nagyon sok részletet most véglegesítenek: a kilátó terveit és a könyvtárat is, amely tudásközpontként is fog működni. A főigazgató szerint a mindenre kiterjedő tervezés néhány héten belül elkészül.

Az új múzeum terveit 750 millió forintért készíti el a Mérték Építészeti Stúdió Kft. Az összeg 151 millió forinttal magasabb a korábban tervezettnél az időközben megváltozott követelmények miatt. A szakembereknek gondoskodniuk kellett arról, hogy az áttervezett épület esetében az építési területen található fákat át kell ültetni, ki kell váltani a Hermina úti trolivezetékeket, át kell tervezni az épület felszíni részét, továbbá módosult a mélygarázs megközelítési útvonala is.

A Néprajzi Múzeum és a Városliget tájrehabilitációjának tervezési költségei is megjelentek az EU-s közbeszerzési értesítőben. A Néprajzi Múzeum kiviteli terveinek elkészítését a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. által vezetett konzorcium nyerte el. A győztes ajánlat 1,79 milliárd forint. A Városliget tájépítészeti megújítását célzó tervezői pályázaton a Garten Studio Kft. nyert, a cég nettó 1,27 milliárd forintért fogja elkészíteni a terveket.

Forrás: magyaridok.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások