cikk ablak aktívház bővítés felújítás Velux

A jövő aktívháza már létezik Norvégiában


droID | 2016.10.11
A norvég aktívház megtervezésénél két alapvető stratégiai szempont adta az iránymutatást: minimalizálni az energiafogyasztást, maximalizálni a megújuló energiaellátást. A következő sorok bemutatják, hogy miért is nevezik ezt a modern családi házat a jövő aktívházának.

Helyszínül a norvég Stjørdal nevű faluban található egyik déli fekvésű hegyoldal szolgált, ahonnan egyébként rálátni a trondheimi fjordokra és az ott megrendezésre kerülő híres golfmérkőzések helyszínére. A hely kiváló választásnak bizonyult ahhoz, hogy ötvözze az energiahatékonyságot olyan értékekkel, mint a természet közelsége, a természetes fény és a tiszta levegő. Az építészek célja az volt, hogy bebizonyítsák, lehetséges-e a kényelmes és egészséges élettér létrehozása egy ökobarát, energiahatékony épületben.

A norvég aktívház megtervezésénél két alapvető stratégiai szempont adta az iránymutatást: minimalizálni az energiafogyasztást, maximalizálni a megújuló energiaellátást. Ennek jegyében elektromosan működtetett, háromrétegű üvegezéssel ellátott VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokat építettek be, melyekre külső hővédő roló és fényzáró roló került a hő- és fényszabályozás miatt. Az ablakok alacsony U-értéke (U=1,0W/m2K) hozzájárul a ház kiváló hőszigeteléséhez, a beépített szellőzőnyílások pedig lehetővé teszik a természetes szellőzést.

A légzárás igazolására a tetőtéri ablakokat előzőleg alávetették a Blower Door tesztnek, mely kiváló eredményt hozott. A távvezérléssel irányítható szellőzés mellett klímaberendezés biztosítja a téli napokon a friss levegő beáramlását. A szobákban elhelyezett szenzorok segítségével folyamatosan mérhető a páratartalom, a hőmérséklet és a CO2 szint a házban, amit összekötöttek az elektromosan vezérelt ablakokkal, így azok szükség esetén automatikusan kinyílnak, vagy épp bezárnak. Annak érdekében, hogy minimalizálják a működéssel járó zajhatást, beszereltek egy hangtompítót is. Mintegy 20 négyzetméternyi területen helyeztek el napkollektort a délkeleti homlokzaton, mely kb. 50%-át fedezi a ház melegvízigényének évente, emellett biztosítja a vizesblokkok és a bejárat fűtését. A további helyiségek fűtését a környezetbarát, alacsony károsanyag-kibocsátású fatüzelésű kályhák biztosítják a földszinten és az első emeleten egyaránt, melyek teljesítménye 5kW és 82%-os energiahatékonyságúak.

Abban az esetben, ha a kályha használatban van, az intelligens szellőztetőrendszer önműködően biztosítja a levegő utánpótlását, azaz csökkenti az esetleges „negatív légnyomást”, és ezzel optimalizálja a kéményben lévő huzatot, továbbá megakadályozza a füst visszaáramlását. A világításról minden helyiségben LED izzók gondoskodnak, de a rengeteg ablaknak köszönhetően – a nappaliban négy tetőtéri és négy homlokzati ablak biztosítja az optimális fénymennyiséget – a ház fényárban úszik, ezért a mesterséges fény használata csak az éjszakai órákban indokolt.

A jövő aktívházát ellátták egy ún. KNX BUS rendszerrel, mely figyeli az összes elektromosan működtethető egységet – így a világítást, a fűtést, a szellőztetést is – és vezérelhető bármilyen érintőképernyős intelligens eszközről. Ez a fejlett optikai kábelen zajló kommunikációs hálózat úgy működik, hogy a fény-, a mozgásérzékelők, a termosztátok és a többi egység jeleket továbbít a központi fejegységbe, ami átalakítja a kapott információt és annak megfelelően irányít vagy épp kiegészítő tápegységként szolgál. A távvezérelt működés természetesen felülbírálható, amennyiben a felhasználó úgy kívánja.

Tetőtéri ablakok és felülvilágító kupolák alkalmazása esetén a benapozási tényező tervezéséhez használja a VELUX Daylight Vizualizert!

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások