hír épületek tervek aquincum Budapest hadrianus-palota limes Világörökség

Visszaépítik az óbudai Hadrianus palotát, világörökségre jelölik a római erődrendszert


donkanyar | 2016.10.14
Megszületett a kormányhatározat a dunai limes magyarországi szakaszának világörökségi jelöléséről – tájékoztatott a Magyar Limes Szövetség.

„A Római Birodalom határai – A dunai limes magyarországi szakasza" világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékbe jelöléséről szóló 1520/2016. (IX. 27.) Korm. határozat alapján, gőzerővel folyik az UNESCO-nevezés előkészítése. A határozatból kiderül, hazánk önálló nevezése esetén a dokumentáció UNESCO felé történő benyújtásának határidejéül 2018. január 31-ét szabta meg a kormány.

A kormányhatározat rendelkezik a program végrehajtásához szükséges forrásokról is, vonzerőfejlesztésre összesen 2,3 milliárd forint (ebből 0,8 milliárd forint a központi régióban) áll rendelkezésre, és startol a világörökség-várományos helyszínek turisztikai fejlesztésére vonatkozó javaslatok kidolgozása.

E javaslatok alapját képezi, hogy a Magyar Limes Szövetség vezető turisztikai szakemberek bevonásával elkészíttette (és e napokban mutatja be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak) a hazai Duna menti területek turisztikai fejlesztési koncepcióját. A mintegy 1500 oldalas tanulmány tartalmáról rövidesen a sajtót is tájékoztatják. A tervezőmunka a Nemzetgazdasági Minisztérium és számos Duna menti település társfinanszírozásának köszönhetően jött létre.

A kormány egyébként már 2014-ben eldöntötte, hogy a Hajógyári szigeten felépítik a visszatemetett Hadrianus-palotát is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kultúráért és sportért felelős ágazata a kormány számára már több projektjavaslatot is kidolgozott a Hajógyári-sziget kulturális és sport célú fejlesztése érdekében, ahol „az aquincumi római helytartói palota és környezete mellett a sziget délkeleti nyúlványán feltárt középkori megerősített birtokközpont bemutatása és hasznosítására is sor kerül”.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások