hír

Norvégiában épülhet meg a világ első hajóalagútja


sebesp | 2016.10.19
Egy hatalmas hegy gyomrán vezethet végig az 1,7 kilométer hosszú, 49 méter magas és 36 méter széles hajóalagút, ami néhány éven belül elkészülhet Norvégiában.

A Stad hajóalagút, ami a világon az első lehet, több lesz, mint egy hegybe vájt lyuk, legalábbis a Snøhetta építész stúdió látványtervei ezt az állítást támasztják alá.

Amennyiben zöld utat adnak a 254 milliós eurós (78 milliárd forintos) projektnek, akkor az elkészült hajóalagút turisztikai látványosságként is meg fogja állni a helyét, hiszen praktikus és esztétikus.

A norvég hajózási hivatal projektmanagere szerint, egy olyan csodálatos tájon, mint Norvégia, egy ilyen alagútnak többnek kell lennie annál, hogy az emberek beleavatkoznak a természetbe, ezért rengeteg erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy esztétikailag is megfeleljen a terv.

Ha minden jól alakul, a világ első hajóalagútja pedig elkészül, akkor a Selje és Moldefjord közötti átjárón naponta 70-120 hajó közlekedhet. Ezzel az új útvonallal kikerülhetik majd a Stadhavet körüli gyakran előre megjósolhatatlan időjárási viszonyokat, ami az egyik fő oka annak, hogy a norvégok közel 100 éve beszélnek a hajóalagútról.

Az ezzel kapcsolatos első tervek az 1870-es években születtek meg, ugyanis a tengerszakasz annyira kiszámíthatatlan, hogy a történészek szerint még a vikingek is inkább a szárazföldre tették a hajójukat, mert nem akartak kockáztatni.

A tényleges megvalósítás 2019-ben veheti kezdetét.

hir.ma

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások