hír A66 Budapest irodaház Wing

Előkoptatott iroda az Andrássy úton: Romkocsma vagy luxusmunkahely?


sebesp | 2016.10.20
Az A66 névre hallgató különleges irodafejlesztés új irányt képvisel a hazai irodapiacon.

Az "előkoptatott" belső kialakítású, Andrássy úti műemlékpalota elsősorban a fiatal, városi munkaerőt alkalmazó magyarországi cégek körében népszerű, akik számára a kötetlenebb munkastílus és az egyediséget középpontba állító, laza kialakítású, de a legmodernebb technológiával ellátott irodai környezet az etalon.

A 3000 négyzetméteres A66 irodaház olyan műemléki védettséget élvező, klasszikus stílusú Andrássy úti palotaépület, amelynek kreatívan felújított "A" kategóriás designirodái indusztriális jellegű, minimalista kontraszttal hangsúlyozzák az épület történelmi építészeti értékeit. Az Andrássy úton, közvetlenül a kisföldalatti Vörösmarty úti megállója mellett található, az 1890-es években, neoklasszicista stílusban épült A66-ot a Wing a műemlékvédelmi előírásoknak, ugyanakkor a progresszív bérlői igényeknek is megfelelően újította fel.

A külső homlokzatokat és a menthető mennyezeti freskókat korhű módon hozatták helyre, ahol a tervezésben főszerepet vállalt az MD Stúdió és vezető tervezője, Szalay Tihamér. A belsőépítészet viszont a megrendelő egyedi ízlését tükrözi és leginkább a budapesti romkocsmák hangulatához hasonítható. A kialakítást a Brody House Group végezte az angol William Clothier vezetésével. Véleménye szerint az épület Budapest egyedi színfoltja lett, hiszen egyetlen más irodaépület történelmét sem érzékeltetik ilyen építészeti megoldásokkal.

A cél az volt, hogy különleges hangulatú, inspiráló co-working munkahelyet teremtsenek egyterű irodákkal, tárgyalókkal, munkahelyként is funkcionáló étkezővel és társalgóval. A berendezést és a felszereltséget minőség és a legmodernebb technológiák jellemzik. Ugyanakkor láthatóak az egyes történelmi korok felületei és az eredeti tartógerendák, köszönhetően annak a technikának, hogy a falak többször felülfestett rétegeit rétegenként eltérően kaparták le. A retróhangulat máshol is visszaköszön, a recepciót régi magyar újságoldalakkal tapétázták ki. A bérlő csak kerékpárparkolóra tartott igényt, gépkocsi-parkolóhelyekre nem, ami jól tükrözi a dolgozók munkábajárási szokásait.

Az elképzelés, hogy a régi építészeti megoldások megóvásával és kiemelésével hangsúlyozzák az épületek történelmi jellegét, egyúttal új funkciót adva az épületnek, és egyfajta válasz is arra, hogy a Wing és hozzá hasonló professzionális ingatlanfejlesztők beruházásaival hogyan fejlődhet tovább Budapest a saját arculatát megőrizve, hogyan hasznosíthatók az üresen álló, kihasználatlan épületek, kreatív ötletekkel új értelmet adva létezésüknek.


Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások