hír cikk projektek magyarország ebi építésaktivitás

A megkezdett projektek összértéke 6%-kal nőtt 2016. I. félévében Magyarországon

EBI Építésaktivitási Jelentés


buildecon | 2016. október 24.
     
Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint 2016 1. félévében feleannyi projekt építése indult el, mint az előző év hasonló időszakában. A projektek átlagos értéke azonban lényegesen nagyobb, mint egy éve, így a megkezdett projektek összértéke folyó áron 6 százalékkal nőtt.

Ez a jelenség a mélyépítési projekteknél a leglátványosabb, ahol a feleannyi projekt kétszer annyi összértéket képvisel, vagyis az átlagos projektérték durván négyszerese az egy évvel ezelőttinek. A lakásépítésnél is megfigyelhető a két ellentétes irányú változás: a csökkenő projektszám növekvő összértékkel párosul. A 157 többlakásos lakásprojekt keretében összesen 3 524 új lakás építése kezdődött meg. A teljes építési piacból a nem-lakáscélú magasépítés képviseli a legnagyobb részt mind darabszámban, mind értékben, itt azonban nemcsak a megkezdett projektek darabszáma esett vissza a felére, hanem az összértékük is 23 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Aktivitás-Kezdés – Megkezdett építések régiónként

A 2016 1. félévében az elindult projektek teljes építési értékét összesítő Aktivitás-Kezdés mutató csak Közép-Magyarország, Dél-Dunántúl és Észak-Alföld régiókban nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az összes projektet nézve Észak-Magyarországon a legnagyobb a visszaesés, Közép-Dunántúl és Dél-Alföld régiókban pedig minden adat csökkenést mutat. A megkezdett lakásprojektek összértékét tekintve a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország vezet, míg a Győr központú Nyugat-Dunántúl a második. A nem-lakáscélú magasépítési projekteknél Közép-Magyarországot a Debrecen központú Észak-Alföld követi, az elmúlt félévben megkezdett mélyépítési projektek értékét nézve pedig Dél-Dunántúl az első.

Aktivitás-Kezdés – Megkezdett új építések és felújítások

A 2016 első hat hónapjában megkezdett új építések várható teljes építési értéke 6 százalékkal, a felújításoké 7 százalékkal növekedett 2015 1. félévéhez viszonyítva. Az adatokat tovább bontva az új építéseknél és a felújításoknál egyaránt a következő mintázat rajzolódik ki: a lakásépítés többlete nem tudta ellensúlyozni a nem lakáscélú magasépítés csökkenését, így a teljes piac növekedése leginkább annak köszönhető, hogy megugrott a vizsgált időszakban megkezdett mélyépítések összértéke. Itt az új építéseknél két és félszeres, a felújításoknál bő másfélszeres növekedést jeleznek az EBI Építésaktivitási Jelentést készítő kutatók. Az új lakásépítések értéke 2008 óta idén a legmagasabb.

Teljesítmény – Építésre fordított összeg

2016 1. félévében 27 százalékkal kevesebbet költöttek építésre az adatbázisban szereplő projekteken, mint az előző év hasonló időszakában. Ez tehát a Teljesítmény, ami azt mutatja, hogy a vizsgált időszakban mekkora összeget fordítottak az épített környezetre. E mutató szerint 64 százalékkal esett vissza a mélyépítés, amelyben minden szegmens Teljesítménye csökkent 2015 1. félévéhez képest. Az uniós forrásokból finanszírozott projektek visszaesése nyomon követhető az egészségügy és az oktatás építési beruházásainál is, de összességében mind a nem-lakáscélú magasépítésben, mind a lakásépítésben nőtt a Teljesítmény. Ez az új építés bővülésének köszönhető, a felújítási munkákra fordított összeg csökkent, áll a jelentésben.
___________

A kutatás célja

A projektadatbázis rendszeres feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

A készítők

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A mutatószámok értelmezése

A teljes építési piac, illetve az egyes szegmensek értékeléséhez két mutatót készítettünk:

1. Aktivitás-Kezdés

Aktivitás-Kezdés alatt azon építési projektek darabszámát és teljes építési értékét értjük (folyó áron), melyek építése az adott időszakban elkezdődött. (Azon projekteket, melyek esetében az építés az adott időszakban elkezdődött és be is fejeződött szintén elszámoljuk ennél a mutatónál.)

Példaként, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint az Aktivitás-Kezdés egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban megkezdett iroda építési munkák teljes bekerülési értéke lesz ekkora.

2. Teljesítmény

Teljesítmény alatt az adott időszakban építésre fordított összeget értjük (folyó áron). A mutató kialakításához minden projekt esetében átlagos napi építési értéket számolunk, és ezeket szorozzuk meg az adott időszakban a projekt építésére fordított napok számával.

Példaként, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint a Teljesítmény egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban összesen ekkora összeget fordítottak irodaépítésre.
___________

Bővebben itt olvashat: buildecon.wordpress.com
Az EBI Építésaktivitási Jelentés az ibuild.info regisztrált felhasználói számára díjmentesen elérhető.
Teljes jelentés

Összeállította: Gáspár János, Buildecon
janos.gaspar@buildecon.com

A szerző legújabb cikkei:
2017: az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások éve
Szállodaépítési boom Budapesten?
Lassulás a lakásépítésekben?
Sokéves rekordot döntött tavaly a hazai építőipar
Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig
2020-ig Magyarország első helyen építési piaci növekedésben Európában
Már most rekordokat döntöget az építőipar, pedig messze még az év vége
Lendületben az építőipari kivitelezés
Optimista Délkelet-Európa, korlátozott bővülés Kelet-Európában 2019-ig
Európai építési piaci kilátások: Magyarország éllovas
Felpörögtek az építkezések – de lesz ennyi kivitelező?
Budapest100: Örömünnep a Duna-parton
Magyarország 2016 2. félév: Kevesebb projekt indult, mint 2015 2. félévébenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás


Konferencianaptár

Építési megoldások

Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik