rendezvény épületek cikk Tom Wilson efap

Kisebb pengeváltások a magyar építészetpolitika körül egy nemzetközi konferencia kapcsán

Tom Wilson épülete a konferencia kapcsán


Csépé | 2011.05.11
13 és fél évente kerül a sor Magyarországra, hogy EFAP-konferenciát rendezzen. 90 külföldi, száznál több magyar szakember vett részt a budapesti háromnapos eseményen, ahol a célokról esett szó, a magyar építészetpolitikáról kevésbé – lévén hogy nincs.
Az EFAP a European Forum for Architectural Policies rövidítése, ami szó szerint építészetpolitikák európai fóruma, de mivel a policy inkább irányvonalat, vezérelvet jelent, nem nagybetűs politikáról, inkább szakmapolitikáról, vagy építészetpolitikai irányelvekről, programról, stratégiáról van szó. A május 5-7. között megrendezett konferencián a résztvevők igen elégedettek voltak a szakmai programmal, azzal már kevésbé, hogy magyar építészetpolitika nemigen létezik, ahogy az egyik fórumon elhangzott nem „ha” és „kellene” szavakkal kellene erről beszélni. Dr. Szaló Péter a konferencia sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „várhatóan néhány éven belül” elfogadásra kerül az egyébként meglévő tervezet. Merthogy előbb sarkalatos törvények, meg új építési törvény kell, és így tovább. Pedig számos külföldi, köztük Rob Docter kiemelte: szükség lenne a minőségi építés támogatására, szakma és a kormányzat (és önkormányzatok) együttműködésére a közös cél, a jó épített környezet érdekében.
A konferencia gazdag programjából ezért talán érdekesebb kiemelni az innovatív megoldások egyikét: Tom Wilson építész (Haworth Tompkins Architects, Egyesül Királyság) Újrahasznosított, környezetbarát épület: kreatív campus a suffolki Snape Maltings-ban címmel az Aldeburgh Music épületét ismertette. A Benjamin Britten által 1948-ban alapított zenei „kreatív campus” koncerttermet, zenei stúdiót foglal magában. A korábbi ipari épületekben 1968-ban készült el az első koncertterem, majd több épület „megújult” illetve éppen hogy maradt a régi, de új funkcióval. A téglafelületek megmaradtak, míg az új felületek a tengerparti kavicsot idéző kavicsfelületű vasbeton szerkezetek. A régi deszkázatot idéző ácsolt jellegű az akusztikai burkolat. A Dovecote (Galambdúc) stúdió a legismertebb kis eleme az együttesnek.
Fotók: Philip Vile
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások