donkanyar | 2016.10.28
A Herzog & de Meuron svájci építésziroda tervei alapján épül fel Berlinben a Modern Művészetek Múzeuma, amelyre 200 millió eurót (62 milliárd forint) hagyott jóvá a német parlament. A berlini állami múzeumokat tömörítő alapítvány elnöke, Hermann Parzinger kijelentette, hogy az épületterv „történelmet fog írni”.

A svájci iroda a zsűri egyhangú szavazatával nyerte meg az új képzőművészeti múzeumra kiírt nemzetközi tervpályázatot, amelyen rajta kívül 39 másik tervezőiroda indult. A modern művészeti múzeum két ikonikus épület, a Mies van der Rohe tervezte Neue Nationalgalerie és a Hans Scharoun tervezte Berlini Filharmónia között fog felépülni. A berlini állami múzeumokat tömörítő alapítvány elnöke, Hermann Parzinger kijelentette, hogy az épületterv „történelmet fog írni”.
A svájci építészek egy látszólag egyszerű téglaépületet terveztek, amely a zsűri elnöke, Arno Lederer szerint lehet akár „raktárcsarnok, ünnepi sátor vagy templom”. A zsűrielnök szerint „a terv totálisan kivonja magát a múzeumi épületekkel kapcsolatos szabványelképzelések alól, teljesen önálló pozíciót képvisel, amely egyszerre visszafogott és erőteljes”.
A 20. századi képzőművészetre szakosodó, 14 ezer négyzetméteres kiállítóhelyet a belvárosban, a Potsdamer Platz közelében, az úgynevezett Kulturforumhoz tartozó Neue Nationalgalerie szoborkertjével szomszédos üres telken építik fel.
A Neue Nationalgalerie eleve a Berlinben őrzött modern műkincsek egyik fő kiállítóhelye, és az új intézménnyel együtt létrejön egy múzeumi központ, amellyel a német főváros a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.
A Modern Művészetek Múzeuma (Museum der Moderne) lesz az otthona egy műgyűjtő házaspár, Heiner és Ulla Pietzsch képeinek. A házaspár még 2010-ben ajánlotta fel a városnak a többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Max Ernst és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be az összes képet.
A 2021-re felépülő múzeumban a Pietzsch-kollekció mellett elhelyezik két másik tekintélyes műgyűjtő, Erich Marx és Egidio Marzona állandó kiállítás fejében felajánlott alkotásait is, és számos további, köztulajdonban lévő – berlini múzeumokban szétszórtan látható – modern műalkotást.
A Pritzker-díjas Herzog & de Meuron építésziroda nevéhez fűződik többek közt a müncheni Allianz Arena, a hamburgi Elbphilharmonie és a Pekingi Nemzeti Stadion (Madárfészek).

MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások