hír tervek Budai Vár villamos teherelosztó Virág Csaba

Virág Csaba teherelosztója marad, sőt! – Az ICOMOS örül!


Csépé | 2016.11.13
A november 11-i Magyar Közlönyben megjelent döntés szerint a Villamos Teherelosztó épülete valóban a BM-hez kerül, mely felújítja saját célra – ahogy szakmai körökben már rebesgették. Ki mentette meg, és mi épül mellette?

Mint az Urbanista blog megírta, a pénteki Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, mely visszavonja az Országos Villamos Teherelosztó bontásáról szóló (júniusban megjelent) határozatot, ehelyett felújítva az Országház utcai épületegyüttessel együtt a Belügyminisztérium elhelyezésére rendeli. A bontás ellen a MÉSZ, az ICOMOS, és mások is tiltakoztak, és megmentésében – szakmai pletykák szerint – Dr. Szaló Péter építész, korábbi helyettes államtitkárnak volt szerepe, aki jelenleg a BM főtanácsadója.

A BM szempontjából az alapterület is hasznos lehet (mint az Urbanista fogalmaz: "A volt teherelosztó ötszintes, emeletenkét ezer négyzetméterrel."), a kilátás is, de a hírek szerint talán a föld alatti bunker is nyomhatott a latban a megtartás mellett.

A határozatban a Kapisztrán tér felújítására is elkülönítenek egymilliárt forintot, és épül ott egy új szárny is. Mint a határozat fogalmaz: "az Országház u. 32. sz. alatti épületszárny" (vagyis az új Belügyminisztérium) "Kapisztrán tér felé nyitott udvarának a kolostorépület stílusához igazodó új épületszárnnyal történő lezárásával". A kormányhatározatokban szereplő minimum rendhagyó stíluselőírások mögött nem tudjuk pontosan mi rejlik - a szakmával szembeni általános bizalmatlanságon kívül... Mindenesetre a tömblezárásra egy régebbi Közti-vázlat ismert Potzner Ferenctől, amint a mellékelt kép mutatja. Alighanem egy ilyen, kisebb szárnyról lehet szó, melyet az ütemterv szerint március végéig tervez meg – valaki. A templom újjáépítéséről nincs szó. (Bő két tucat, főleg budapesti templom felújítására, befejezésére, közösségi házak  és szálláshelyek építésére szánt mintegy tízmilliárdos tervről egy nappal korábban jelent meg kormányhatározat - a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszus kapcsán.)

Az ICOMOS közleménye:

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság állásfoglalása a Virág Csaba építész által tervezett Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületével kapcsolatos újabb döntéssel kapcsolatosan
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága örömmel üdvözli a 336/2016. (XI. 11.) Korm. rendeletben rögzített döntést, amely az Országos Villamos Teherelosztó egykori épületének (Budapest, I. kerület, Nándor utca 5-7.) a Belügyminisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezésével kapcsolatos beruházás megvalósításával összefüggő funkcióval való használatáról rendelkezik.
Korábbi állásfoglalásában – más szakmai állásfoglalásokhoz hasonlóan – az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága is a Virág Csaba építész által tervezett épület értékeit hangsúlyozta, az épület megtartását és megfelelő hasznosítását szorgalmazta. Ennek a megoldása a Magyar Közlönynek a fenti rendeletet közreadó 2016. évi 174. számában ugyancsak olvasható: a 1620/2016. (XI. 11.) Korm. határozat konkrét, a szükséges anyagi forrásokat is biztosító intézkedéseket is meghatároz az épület további sorsát (megtartását, új rendeltetésre alkalmassá tételét) illetően.
Meggyőződésünk, hogy ez az új, a korábbi elhatározást példa értékű módon megváltoztató kormányzati döntés általában a hazai épített örökség, közvetlenül pedig a Budai vár, mint az UNESCO világörökség listáján szereplő budapesti helyszín értékeinek, értékhordozó attribútumának a megőrzését szolgálja. Ennek a 20-ik századi épített örökségi elemnek a megőrzése teljes mértékben illeszkedik az UNESCO világörökségi egyezményének végrehajtásában tanácsadó feladatot teljesítő ICOMOS, ezen belül az ICOMOS 20-ik századi örökséggel foglalkozó nemzetközi tudományos szakbizottsága szakmai ajánlásainak.
Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága számára az Országos Villamos Teherelosztó egykori épületére vonatkozóan meghozott újabb kormányzati döntés határozott megerősítést jelent abban, hogy továbbra is ugyanazzal a szakmai felelősséggel kövesse figyelemmel a hazai épített kulturális örökség egészének és egyes elemeinek a sorsát, ahogyan eddig is tette.


Budapest, 2016. november 15.
ICOMOS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások