épületek Gangnam lakópark Szöul

180 000 négyzetméter beépített alapterület Szöulban


iStvan | 2016.11.15
Az állami lakásépítési terv a dél-koreai főváros Gangnam kerületében 1363 lakást fűz fel egy koncepcióra.

A Gangnam A5 elnevezésű lakóépület-blokk a tekintélyes dél-koreai építészeti díjat (KAA) nyerte el a közösségi lakásépítés kategóriájában. Az épületkomplexum – amit a Szöulban híresen jómódú Gangnam kerületbe telepítenek – változó jövedelmű családok számára ajánl fel megengedhető lakáskörülményeket. A szomszédság-elvű holland lakáskombinációkban a régi koreai hagyományok is jelentkeztek új kontextusban. Amit Frits van Dongen és tervezőstábja tervezett, egyedülálló a koreai környezetben és lakóépítészetben.

A beruházás nagyságának köszönhetően és a környezet topográfiáját követve igazi várostervezési feladat volt az országutak felvonultatásának egy új kombinációja, valamint a privát udvarok kialakítása a keretes beépítés jóvoltából. A szomszédos lakózónák beépítési tipológiáját újraértelmezve jöttek létre a zártsorú, keretes toronyház hibridek.

A belsőudvar-magok, a lakószigetek és elkerített darabka összefüggő területek autómentes övezetekké váltak. Ezek az elszigetelt udvarok élhető környezetet adnak, amely a lakosok között megnöveli az informális találkozások valószínűségét, miközben nem sötét gettók jönnek létre, hanem a napfény által mélyen átitatott udvarok. A blokkokat körülvevő táj a szerencsésebbek számára kitűnő kilátást biztosít.

A fejlesztés 1363 lakásra, 1600 parkolóhelyre és egy helyi közösségi házra terjed ki. Az épületeket öt megkülönböztethető blokkba rendezték el. A tornyok tömegeit hullámvasút-szerűen megmozgatják a lejtős tetőidomaik, amik felemelkednek és leereszkednek egy durva kör mentén.


Ügyfél, megbízó: Korea Land & Housing Corporation (lh group)
Építészet: Frits van Dongen – Patrick Koschuch építész tervezők, akkoriban a holland Architekten Cie partnereként, Amsterdam.
Tervező csapat: Jan-Willem Baijense, Rui Duarte, Laura Gonzalez, Sasha Hendry, Nam Dong Ho, Andrea Kim, Patrick koschuch, Jason Lee, Eunsong Park, Mathew Winter
Helyi partnerek: Hyundai Engineering & Construction Co. ltd, Sunjin Engineering & Architecture

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások