hír

Bravó, Vadász Bence!


Csépé | 2016.11.23
A Csarnok téri telek eleve nem egyszerű, hiszen Léstyán Ernő vegytiszta modern épületét el kell takarni, a Vásárcsarnokra néz a főhomlokzat, de a Dunáról is látni. Mihez gratulálunk?
A jó öt évvel ezelőtt megnyert tervpályázathoz is gratulálhatnánk - ritka erény és bölcsesség ma a tervpályázat tartása. Vagy ahhoz a sokakat, például a polgármestert Barcelonára emlékeztető homlokzathoz, ami modern, de nem brutalista. Vagy akár a "roncsolt beton" felülethez, melyet majd zsaluba tett matricákkal érnek el, és melyet Dévényi Tamás javasolt az egyik zsűrin. No igen, gratulálhatnánk a mindhárom szintű - kerületi, fővárosi, országos - zsűri támogatásához. Vagy a jó funkcióhoz (ifjúsági szállodalánc a Meininger, ami itt kifejezetten jó helyen van).
Nem lenne ízléses, hogy ahhoz gratuláljunk, hogy egy aláírásgyűjtés ellenére sikerül megvalósítani a házat - hiszen maga a tervező is sajnálja a modern épület elé építést, de egy zártsorú beépítés esetén az oldalhomlokzat akkor is csak tűzfal, ha szép, és az építtető jogai nem korlátozhatók.
Amihez gratulálunk, az az, hogy az alapkőletétel alkalmával szót kapott a tervező építész is, aki megemlíthette tervezőtársait is. Ez nagy dolog, bravó!
A hotel egyébként várhatóan egy év múlva készül el, és 2018 júliusában nyitják meg.

A hivatalos tájékoztatás:

Magyarországon épít szállodát a kifejezetten fiatal utazókra specializálódott Meininger szállodalánc. Az Egyesült Királyság, Németország, Belgium, Hollandia és Ausztria után az első budapesti szállodával Magyarország is csatlakozik a társaság nemzetközi hálózatához. A hazai egység ezzel a hotellánc legkeletibb tagjaként várja majd a vendégeket.
A budapesti Csarnok téren épülő szálloda a Nagyvásárcsarnok közvetlen szomszédságában, a kilencedik kerület központi részén helyezkedik el. A 184 szobával és 700 ággyal rendelkező hotel előreláthatóan 2018 második negyedévében nyílik meg. A zöldmezős beruházás során megvalósuló létesítményt a Meininger nemzetközi szállodalánc üzemelteti majd húszéves bérleti konstrukció keretében.
November végén ünnepélyes alapkőletétellel és időkapszula elhelyezésével ünnepelte meg az üzemeltető és befektető a kivitelezési munkálatok megkezdését.
Az újonnan épülő hotel 7500 m2 alapterületen, hét emeleten, minden kényelmet kielégítő szobákkal várja az utazni vágyó fiatalokat. A rugalmas szobakialakításnak köszönhetően klasszikus kétágyas és többágyas, szálló jellegű elhelyezést is tud biztosítani a szálloda. A közösségi területek a földszinten és egy közbenső szinten helyezkednek el, melyek kisebb konferenciák rendezésére is lehetőséget adnak. Természetesen bár és étterem is épül az új szállodában, melyek nem csak a szállóvendégek kényelmét szolgálják majd.
A létesítmény alatt nagy befogadó képességű, közforgalmú mélygarázs épül. A parkolóház 4 emeleten, 140 szabad hellyel jelentősen csökkenti a környék parkolási problémáit, hiszen nem csak a szállóvendégek részére lesz nyitott a mélygarázs, hanem például a Központi Vásárcsarnok vásárlói is igénybe vehetik azt.
Az épület tervezése annak a Vadász és Társai Építőművész Kft. nevéhez fűződik, akik a Morgan Stanley hazai központját, a Margit Ház irodaházat vagy a Nissan magyarországi központját is megálmodták. A koncepciót az Ybl-díjas Vadász Bence és Miklós Zoltán építészek jegyzik.
Az építkezés területén, az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően a Budapesti Történeti Múzeum régészei végeztek előzetes vizsgálatokat, amelyek során egy török hódoltság korabeli temetőt tártak fel, mely alól egy Árpád-kori település maradványai kerültek elő. A szakemberek megállapították, hogy a leletek korábban – a 19. század elején – egyszer már napvilágra kerültek egy építkezés során, azonban akkor nem törődtek velük, több sírt is megbolygattak.
A szállodalánc befektető partnere az építésben a Bedori Investment Kft., mely cég tulajdonosai magyar magánszemélyek. A projekt finanszírozását a magántőke befektetése mellett a Raiffeisen Bank biztosítja.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások