hír Kína légtisztítás Smog Free Tower

Szenzáció! Kinában eljött a légtisztító tornyok kora


Java | 2016.12.02
A tiszta levegő templomának becézett szmogelnyelő torony 30 millió köbméter levegőt képes megtisztítani egyetlen hónap alatt. Igazán ráfér Pekingre ez a légköri megújulás, mivel a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városáról van szó.

Daan Roosengaarde, a torony tervezője 3 évvel ezelőtt szembesült a légszennyezettség ilyen tragikus mértékével Pekingben, amely inspirálóan hatott rá. Tervezése és produktív végeredménye önmagáért beszél.

A hét méteres “szmogporszívó”

Az elmúlt 41 napban a kipróbált Smog Free Tower 30 millió köbméter levegőt tisztított meg, ami nagyjából tíz stadion méretű területnek megfelelő mennyiség. A hét méteres tornyot a jellegzetes kínai pagodákhoz hasonlóan építették fel. Az óriási légtisztítók a levegő-ionizáció elvén működnek – magyarázza Roosegaarde, a tervező. A berendezés a szennyeződéssel teli levegőt magába szívja, majd megtisztítva visszajuttatja a légkörbe. Az élelmes kínaiak a légtisztító által megszűrt szennyeződésből speciális eljárással apró koromfekete ékköveket gyártanak, melyeket "szmoggyűrűként" értékesítenek majd. A kapós termék bevétele további légtisztítótornyok előállítását teszik lehetővé. Minden egyes gyűrű 1000 köbméter megtisztított levegő szennyeződését tartalmazza.

Várhatóan az egész világon hamarosan találkozhatunk ilyen Smog Free Tower-ekkel, melyek szorgalmasan tisztítják a szennyezett levegőt.


Forrás: Impressmagazin.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások