hír

100 éves a Sivatagi Kőrózsa Díj támogatója, Maday Judith


Timon | 2016.12.07
A Sivatagi Kőrózsa Díjat 2016-ban Losonczi Áron építészmérnök, feltaláló érdemelte ki a LITRACON fényáteresztő beton feltalálásáért és első magyarországi alkalmazásáért. A díjat Timon Kálmán, a Díj alapítója, Aranydiplomás építészmérnök 2016. márciusában, a 14. Nemzetközi Építészkongresszus alkalmával, a Vigadó dísztermében adta át.

A Sivatagi Kőrózsa Díjat Timon Kálmán az építészetet támogató önzetlen magyar mecénások és kiváló szellemi alkotók tevékenységének elismerésére 2009-ben alapította. A Sivatagi Kőrózsa Díj alapítását Özv. Prof. Dr. Lapray Gézáné Maday Judith támogatta.

A díj alapanyaga kristályos gipsz, rendkívül érdekes és értékes természetes anyag, tulajdonképpen hidratált kalciumszulfát. A kémiában a vegyjele CaSO4.2H2O. A gipsz sajátos megjelenési formája az afrikai Szahara homokjában kikristályosodó, ún. sivatagi kőrózsa, amit egy-két ásónyom mélységben találnak. A szép sivatagi kőrózsákat a Nizzában élő, akkor 93 éves Judith nagynénémtől, atyai dédnagybátyám, Dr. Timon Ákos unokájától kaptam ajándékba. A díjat a nagynéném által felajánlott kőemlékekre alapozva, Rá és néhai férjére, Prof. Dr. Lapray Géza egyetemi tanárra emlékezve 2009-ben alapítottam. A díjazottról a felajánló adományozóval egyeztetve születik döntés. A díjhoz oklevél jár. Az oklevél színe aranysárga, mint a Szahara homokja.

Özv. Prof. Dr. Lapray Gézáné Maday Judith 2016. október 7-én Nizzában töltötte be 100. életévét. Ebből az alkalomból Nizza város, Cote d’Azur polgármestere egy bronz plakettal tüntette ki és egy gyönyörű virágcsokorral köszöntötte. Judith nagynéném, két lánya, hét unokája, 12 dédunokája és a 32 fős nagy család együtt ünnepelte a kivételes dátumú, örömteli eseményt. Innen Magyarországról is gratulálunk az ünnepeltnek, kívánunk jó egészséget és további békés, boldog éveket!

Budapest, 2016. december 6.

Timon Kálmán

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások