épületek Csehország Liberec ZEN

ZEN ház

Petr Stolín Architect


iStvan | 2016.12.08
Liberec, Csehország. Petr Stolín építész modern japán építészetből merített ihletet. Ragaszkodik az egyszerű sziluettekhez és anyagokhoz, a tiszta megjelenéshez. Az alapvető anyagok – mint a furnérlemez, fűrészáruk, farostlemez, a nyers fém és a gumilemez – olcsók és azonnal elérhetőek gyakorlatilag bárhol.

Van egy mondás a design világban, hogy három féle szolgáltatás létezik: jó, gyors és olcsó. Az ügyfelek választhatnak a háromból tetszőlegesen kettőt, de a három egyszerre nem létezik. Ha a szolgáltatás jó, és olcsó, nem lesz gyors, ha jó és gyors, nem lesz olcsó, és így tovább. Ez igaz szinte majdnem mindenütt az egész világon az építészekre is, mert amikor a tervező valóban tehetséges ahhoz, hogy megkapjon egy kiváló munkát, gyorsan el is készíti a terveket megérdemli, hogy többet fizessenek érte. De lehetséges-e olyan kivétel a világ építészei között, aki kérdezés nélkül ingyen dolgozna? Esetleg.
A modularitásnak van egy kellemesnek mondható metszete, ahol nyakon csíphető az előregyártás, innovatív anyagok alkalmazása és a kreativitás jelenléte, ahol olcsó, modern, élhető lakások készülnek, amelyeket gyorsan, elfogadható áron lehet felépíteni, s természetesen lehet bennük tartózkodni is. Gyakran előfordul, hogy a tulajdonos-építők tervezik és építik a kunyhószerű vagy apró házukat, kimentett anyagok segítségével és hozzáteszik saját fizetetlen munkaerejüket, de nem kell ennek így lennie. A "Zen házak" projektre áll itt ez a példa.

Adott egy füves mező a csehországi Liberecben1, ahol az azonos szerkezetű Zen Házak (konténerek) egymástól karnyújtásnyira helyezkednek el. Egyik egy lakóházként, a másik egy műhely/stúdió munkahelyként szolgálja a használóját. Az élettér és munkahely összekötve ugyan, de vizuálisan és térben is elszeparálva egymástól.
De könnyű elképzelni az egységeket, ahogy szintén egyéni otthont adó egységként élnek a zöld udvarokkal, amik között közösségi tereket zárnak közre.

Petr Stolín építész modern japán építészetből merített ihletet. Ragaszkodik az egyszerű sziluettekhez és anyagokhoz, a tiszta megjelenéshez. Az alapvető anyagokat, mint furnérlemez, fűrészárúk, farostlemez, nyers fém és a gumilemezt is beleértve olcsók, azonnal elérhetőek gyakorlatilag bárhol. A fából készült keret látható az átlátszó polikarbonátos burkolaton, külső héjon keresztül. Bár a befejezetlenség látszatát keltik a tömegek, a polikarbonát felület mintát és szövetet ad a házaknak, ez a textúra megakadályozza, hogy az egységek úgy nézzenek ki kívülről, mint a lakóautók.

Mindkét egység körülbelül kilenc méter hosszú és úgy két emelet magas, hogy az alsó szint félemeleten található. A nagy süllyesztett ablakok figyelembe veszik a kilátást a tájra. A méretes nyílászárókon beáramló napfény elegendő természetes megvilágítással árasztja el a belső tereket, miközben a kitekintő számára emberközeli hátterül szolgál a természet látványa. Az építész úgy döntött, hogy a lakóház belsejét matt feketére festi, hogy létre hozzon egy barlangszerű alvózónát, míg a munkahelyi környezet fényes fehér belső felülete ébrenlétre és koncentrációra ösztönöz.

Mivel a design annyira minimalista, az anyagok is olyan egyszerűek, az alapvető "Zen ház" formát könnyű lenne reprodukálni. Az építész viszont nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mennyire "kis költségvetésű" volt a projekt, de valószínűleg elég alacsony ahhoz, hogy életképes legyen megfizethető lakások kialakítására.

Stolín korábban majdnem azonos alakokban, de különböző külső anyagokkal épített otthonokat, ezekhez is a K-Kontrol Construction System építési rendszert használta, ahol a falak, mennyezetek és tetők kiváló hőszigetelésű szendvicspanelekből állnak (két OSB lemez között hőszigetelőmagos kitöltés). Hasonló rendszerek Észak-Amerikában is rendelkezésre állnak, gyorsan kivitelezhetőek és olcsók miközben a köztudati globális esztétikát és az újrafelhasználhatóság elvét messziről elkerülik.

Fotók és forrás



1 Liberec város Csehország északi részén a történelmi Csehország régióban, Prágától 91 km-re északkeletre, a Libereci-völgyben fekszik, a Žitavsky fennsíkon, a Ještěd-Kozák-i gerinc és a Jizera hegyek között, a Libereci kerület Libereci járásában. Kerületi központ 103 997 lakossal a kerület legnagyobb városa. A Nisa Eurorégió alapító tagja.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások