épületek tervek biodóm Reith András

Dr. Reith András szakmai bemutatója a Biodómról


Java | 2016.12.14
2016. november 29-én a HuGBC&RICS Green Talk esemény keretén belül dr. Reith András, korábbi HuGBC elnök ismertette a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő, de még jelenleg tervfázisban lévő fenntartható Biodóm sokrétű, zöld-építészeti megoldásait. A másfél órás előadásban többek között a Biodóm zárt ökológiai rendszeréről esett szó.

Ez azt jelenti, hogy a projekt belső klímája teljesen független a külső környezetétől. Bár néhány hasonló létesítménnyel Európában is találkozhatunk, de ezek megoldásai nem adaptálhatók át egy az egyben. Nemcsak az ember komfort igényét kell a tervezésnél figyelembe venni, de az itt lévő számos állat- és növényfajét is, s ezáltal a Biodóm valójában egy úgynevezett „élő ház”.

A gépészet helyett praktikusan életre hívták az éghajlati és természeti adottságokat. Tehát az alkalmazott növényvilággal és az épület formájával érik el a megkívánt ideális állapotot. Kézenfekvő volt, hogy a közeli Széchényi fürdő vizének termálhőjét használják a fűtésre, a növények hűtőhatását pedig hűtésre. A fürdő jelenleg 72-76 °C fokról hűti le a termálvizet: a Biodóm ennek használatával és visszajuttatásával nem csak a saját, de a fürdő költségeit és környezeti terhelését is gazdaságosan csökkenti. A külső héj egy speciális fóliapárnából épül fel, mivel az üveg a növények elől fontos sugárzási hullámtartományokat szűrne ki. Az aktív árnyékolórendszer folyamatosan követi a Nap mozgását, így minimalizálja a mesterséges világítás és akklimatizálás igényét. A fennmaradó igényeket megújuló energiaforrások elégítik ki és csak a csúcsteljesítmények fedezéséhez van szükség külső energia betáplálására.

A Biodóm formai kialakítását az egyedülálló műemléki és városképi környezet is befolyásolta. Az épület átlagmagassága 17 méter, legmagasabb pontja 36 méter. Az épület formája a budai dombok szelíd kontúrjait utánozza, de igazodik a környező facsoportok körvonalaihoz is. A félig áttetsző burkolat látni engedi a benti burjánzó gyönyörű, buja növényzetet, felülete tükrözi a napszakok különböző fényhatásait. A felület mintázatának előzményei a műemléki környezet ornamentikus elemeiben és a természet ismétlődő mintáiban lelhetők fel.

A Biodóm környezeti oktatási célzattal a közel 160 állatfajt és többszáz növényfajt vonultat fel az érdeklődő látogatók legnagyobb örömére. A Biodóm képviseli tehát a 21. századi állatkertekre jellemző nyitott élményközpontot, ahol a gazdag állat és növényvilág interaktív környezetben ismerhető meg. A tervek jól mutatják, hogy a zöld építészet komplex gondolkodást igénylő tevékenység, vagyis a globális kihívásokra lokális válaszokat kell adni- tudtuk meg dr. Reith András vezető tervezőtől.

Forrás: HuGBC

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások