sebesp | 2016.12.18
Titkos tolóajtók, mozgó falak, és csúszó létra az építész saját házában, 2016 legjobbnak ítélt brit lakóépületében, ahol Wallace és Gromit is otthonosan érezné magát.

Az Edinburghban található, "Murphy House"-nak nevezett, ötszintes épület 19 másik közül került ki győztesen a RIBA (Royal Institute of British Architects) "House of the Year 2016" pályázatán.

Az épület közel tíz év munkájának eredményeként jött létre. Az építész, Richard Murphy, olyan példaképeitől merített ötleteket, mint Carlo Scarpa és John Soane, így bontakozott ki végül átalakítható terek és ügyes megoldások garmadája. A tervező megfogalmazása szerint az épület negyedrészt Soane, negyedrészt Scarpa, negyedrészt ökoház, a maradék egynegyed Wallace és Gromit.

A ház újszerű megközelítéssel zárja le a konzervatív homokkővel burkolt sorházas utcát a skót főváros egyik lejtős utcájában. Míg homlokzati anyagában közösséget vállal szomszédaival, a 45 fokos félnyeregtető, lamellákkal takart ablakok vagy az acélgerendák már új elemnek számítanak az utcaképben.

Belül minden helyiség tartogat valami meglepetést. Süllyesztett fürdőkád a hálószobában, megemelt konyha, hogy a vendégek ne láthassák a rumlit, és földalatti könyvtár, melyet az oda vezető létra eltolásával zárhat magára a magányra vágyó.

"Kis mérete ellenére a lakóház belülről megtévesztően tágas, minden szobában vár egy meglepő ötlet, és a részletek kidolgozása különleges. A tetőterasz a nyugalom igazi oázisa, mindez a környezetbarát megoldások hosszú listájával kiegészítve. Élmény volt személyesen végigjárni és minden bizonnyal igazi móka lehet élni benne." – értékelték Murphy házát a RIBA zsűri tagjai.

Jane Duncan, a RIBA elnöke szerint "a Murphy-ház 2016-ban arra volt a legjobb példa, hogy hogyan lehet átlépni az erőpróbát jelentő kötöttségeken – beleértve az építési előírásokat –, és építeni egy csodás házat. Részben egy puzzle, rejtett és váratlan térkapcsolataival, részben Wallace és Gromit világa mozgó alkatrészeivel, eltűnő falaival – összességében az épület modell értékű, értékes nyertese a RIBA Év Háza Díjának."

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások