hír Green Metic legzöldebb egyetem Szegedi Tudományegyetem

2016-ban a Szegedi Tudományegyetem lett a legzöldebb a hazai campusok között


Java | 2017.01.09
A Green Metic rangsorolja évente felmérései alapján a világ legzöldebb egyetemeit. A hazai rangsor szerint az SZTE-t követi az ELTE, a Debreceni Egyetem, új belépőként a Pécsi Tudományegyetem, a Szent István Egyetem, a Corvinus, majd a Miskolci Egyetem. A sort az Óbudai Egyetem zárja.

Európán belül a hazai győztes SZTE a 45. helyezést érte el, de a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül a 14. "legzöldebb" egyetem. Az egyre népszerűbb 2016-os felmérésben összesen 516 egyetem vett részt, ami százzal több, mint 2015-ben.

Az ökológiai lábnyomot és a zöldberuházások lehetőségét nagyban meghatározta az intézmények földrajzi fekvése, ezért a lista készítői idén azt is megvizsgálták, hogy az egyes campusok területi elhelyezkedése alapján hogyan teljesítettek. Az SZTE épületeinek döntő többsége Szeged belvárosában helyezkedik el, ezért a GreenMetric szakemberei a városközpontban fekvő és működő intézmények közé sorolták. Így került a világviszonylatban is előkelő 14. helyre.

Az értékelésnél olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az egyetemek éves villamosenergia-felhasználása, a hulladék- és vízgazdálkodás, a megújuló energiaforrások hasznosítása, a szállítmányozásból fakadó szén-dioxid-kibocsátás, valamint a környezettudatossággal kapcsolatos oktatási tevékenység. Nemcsak a környezetbarát megoldásokat értékelték, hanem azok összenergia-felhasználáshoz mért arányát is.

A Szegedi Tudományegyetem sikerének titka, hogy a zöld építészetnek elkötelezetten tavaly új szolgáltatókkal frissítette szerződéseit, így az intézmény villamosenergia- és földgázszámláinak végösszege a 2016-2017. tanévben akár több mint 200 millió forinttal is csökkenhet. Emellett a "zöldülést" mozdította elő számos korábbi beruházás is: a magyarországi felsőoktatási intézmények közül például Szegeden elsőként alakítottak ki napelemparkot, de épületeinek egy részét geotermikus energiával fűtik, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ fűtését és hűtését pedig kiegészítették a szennyvíz "hulladékhőjét" hasznosító hőszivattyús megoldással.

A felmérésben összesen 5647 pontot szerzett az SZTE, mellyel a világranglistán a 107., Európán belül pedig a 45. helyen végzett. Közép-Európában környezettudatosság tekintetében mindössze Bécs és Prága előzi meg Szegedet. A világranglista első helyezettje a Davisben működő University of California lett 8398 ponttal.


Forrás: Magyar Építéstechnika.hu


 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások