Rajki Diána | 2017.01.09
Már nem kell sokáig várni, hogy kiderüljön, kinek a neve kerülhet az Equitone: az Anyag természete – szálcement homlokzatok az építészetben című pályázat első nyertesei mellé. 2015-ben Halmosi Erik, Prohászka Benedek és Solymár Annamária büszkélkedett ezzel a címmel.

2016-ben 24 építész és 16 építészhallgató munkája került a zsűri asztalára, az eredmények pedig hagyományosan a januári díjátadón válnak nyilvánossá. 2015-ben a gyakorló építészek pályaműveiből 11 került a döntőbe, amelyek közül öt épület tervezőit díjazta a zsűri, közülük is a győztes a Halmosi Erik, Prohászka Benedek, Solymár Annamária trió lett.

„A jól sikerült épületek minden elemükben jók” – mondta el Tima Zoltán, a zsűri tagja az épületről. „A rókahegyi családi ház is ilyen. A terepviszonyokhoz alkalmazkodó telepítés, a gazdaságos, logikus alaprajzi rendszer és belső térhasználat mellett mértéktartó tömegű épület jött létre. Mindezeken túl – és itt érkezünk el a pályázat tárgyához – a szálcement homlokzati alkalmazása is helyénvaló, a tervezők az egész épületre jellemző józansággal használták fel az anyagot. A pályázati mezőnyből éppen ezért – a következetes építészeti gondolkodás elismerése mellett – annak bizonyítása emeli ki, hogy megfelelő építészi felkészültséggel, családi ház léptékben is magas minőséget eredményez az Equitone homlokzati alkalmazása” – zárta értékelését a zsűritag.

„Az eredeti koncepció alapján a megrendelők nem minimalista stílusú házat szerettek volna” – ismertette Prohászka Benedek a ház tervezésének történetét. „Az volt a kiindulás, hogy egy tömbszerű házat építünk, egy kőből kirajzolódó kristály volt a terv. Végül minimálház lett belőle, de nem a stílus, hanem a szó teljes valójában, minden részletében próbáltunk az egyszerűségre, ésszerűségre törekedni, és ez sikerült is.”

Az építésztrió fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csak a tervezést, de a kivitelezést is ők végezték, így a tervezés során megálmodott koncepció megvalósulását a kivitelezés során mindvégig kézben tarthatták.

„A hegyoldalba illesztett, lejtővel egybeforrt épület anyaghasználata kiemelt tervezési szempont volt, az energiatudatos koncepciónak pedig fontos eleme az átszellőztetett homlokzat. Az épület tömbszerűségét kiemelő nagyelemes burkolatok közül javaslatunkra az Equitone Tectiva-ra esett a választás, amelynek felülete, anyagszerűsége megfogta a megbízónkat is. A koncepció része, hogy az ötödik homlokzat párologtató, hűlő homlokzat legyen. A ház éppen azért lett zöldtetős, mert nem akartunk klímát az épületbe” – magyarázza Prohászka. „Az, hogy szálcementet választottunk, tudatos döntés volt. Az időtállóság, az átszellőztetettség, a zöldtetővel való harmónia, a nagytáblás rendszer, a tömbszerűséget hangsúlyozó fugaosztás volt az elképzelés. A megbízóval közösen választottunk a színek közül: hosszas tanakodás után a zöld és a barna árnyalat közül végül a barna mellett döntöttünk, aminek van egy kicsit rózsaszín fénye. A kertész pedig olyan növényzetet telepített, ami a burkolathoz is illik. A ház kis méreténél, zárt tömegénél és jó hőszigetelésénél fogva nem jelent nagy terhelést a környezetére. A jó tájolás és a vastag szigetelés okán a fűtési igény az épületben csekély. A tetőn keletkező csapadékvíz elvezetése a telken belül történik.”

„Sok olyan termékgyártó van már a piacon, akik díjazzák az építészeket, amennyiben azok a termékeiket használják. Ez kiváló lehetőség az építészeknek, hogy megmutassák magukat. A Creaton és az Equitone termékek átvették a szakma fejlődése felett az irányítást, hiszen olyan eszközöket, termékeket biztosítanak, amihez óhatatlanul kreatívan kell nyúlni. Eez egy furcsa, ellentmondásos dolog, pont, mint a világunk, amihez alkalmazkodnunk kell” – mondta el Patartics Zorán, a zsűri tagja.
Ezek a gondolatok szinte minden pályázóra igazak, de talán a legjobban nyertes a házra illenek.


(x)

www.equitone.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások