rendezvény passzívház

Hétvégén lesz a 15. nemzetközi Passzívház Konferenciára Innsbruckban

A passzívházak megfizethetők és 32.000-szer beváltak


Csépé | 2011.05.23
A passzívházak, melyek 80-95% energiát és széndioxid kibocsájtást takarítanak meg, alig kerülnek többe, mint a hagyományos épületek. Ezért nem csoda, hogy Európa szere már 32.000 passzíváz épült, ezzel „trendsetter” szerepet játszik az energiahatékony építészet és a „nearly zero energy buildings”, azaz a zéró-CO2 közeli építészet terén.

Ennek eredménye, hogy az így megvalósult épületek csak minimális mennyiségű a klímára káros gázokat bocsájtanak ki az élettartamuk ciklusa alatt. 2011 május 27-én és 28-án 1200 nemzetközi résztvevő fog a témáról ülésezni és informálódni a kapcsolódó szakkiállításon.

A konferencia a szakma legnagyobb rendezvénye, melyet évente tartanak meg változó helyszíneken. Az idén az építőipari kiállítások szuperlatíváját láthatjuk az ausztriai Inszbruckban. Nincs más olyan építési standard, mely mindössze 2-5% többletköltséggel az új épületeknél és 8-15% a felújításoknál, képes lenne arra, hogy lehetővé tegyen 80-95% energiamegtakarítást. (Ez a többletköltség Nyugat-Európában érvényes. Magyaroszágon a jelenleg érvényben lévő épületenergetikai előírások még viszonylag lazák, ezért a többletköltségek kb. ennek 2-3-szorosát is kiteszik.) A konferencia résztvevői a bő programon kívül megtekinthetik az eddig megépített legnagyobb passzívház épületeket is.

A passzívház standard már ma eleget tesz az EU átlal meghatározott „nearly zero energy building” követelménynek, mely a tervek szerint 2021-től lesz minden új épületre kötelező lesz a tagállamokban. A fennmaradó energiaigény minden nehézség nélkül fedezhető megújuló energiaforrásokkal.

A passzívházak kiválóan beváltak

Mára már 32.000 passzívház épület létesült 13,9 millió négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezek évente 175 millió Euró energiaköltséget és 200.000 tonna CO2 kibocsájtást takarítanak meg. Ezekből 800 épület felújítás és az összes hasznos alapterület 17%-a középületben található. Európa szerte 46.000 lakás épült így. A passzívház standard műszakilag rég kiforrott és működése ezerszeresen elenőrzött. A legrégebbi passzívház Darmstadtban idén ünnepli 20. születésnapját.

A passzívház egy win-win stratégia mindenki számára: a gazdaság, a dolgozók, a politika nyernek a magasabb értékteremtés miatt, mely a régióban marad. A felhasználók, a befektetők profitálnak az alacsony fenntartási költségekkel és a magas komforttal, a társadalom pedig az alacsonyabb energiaimporttól való függőséggel. Prof. Dr. Wolfgang Feist, az innsbrucki egyetem docense, az energiahatékony építés munkacsoport vezetője szerint ez a passzívház sikerének a kulcsa. Anton Steixner miniszterelnök-helyettes szerint, aki az innsbrucki konferencia védnöke, „a legfontosabb energiaforma az energiahatékonyság. Függetlenít bennünket a foszilis és nukleáris energiaimporttól és az energiaönálló régiók kialakulásának feltétele. A lakásépítés célzott állami támogatásával a tiroli régióban egy erőteljes gazdasági fellendülés zajlott le, és a lakók élvezik a magas komfort és a szociális biztonság nyújtotta előnyöket.”

27 mintarégió

Szükséges, hogy az állam és az önkormányzatok – mint ahogy ez az EU rendelet is előírja – példát mutassanak a megvalósításban. Azok a passzívház „világítótorony régiók”, melyek önkéntesen határozatot hoztak arra, hogy a középületeiket kizárólag passzívházként építik meg, be fogják mutatni a konferencián a sikeresen megvalósult projektjeiket. Prof. Dr. Feist örömmel szólt arról, hogy már 27 „világítótorony régió” van Európában, melyben összesen 25 millió ember él. Ez ist azt mutatja, hogy ez a kiemelkedő épület-standard a világ minden táján sikerrel megvalósítható. „Meglátjuk, hány régió fogja még május 27-ig követni ezt a felhívást. Mindegyiket fel fogjuk kérni a színpadra – reméljük mind elférnek rajta” –így Feist professzor.

Nem csak a klímavédelem vagy az energiatakarékosság az oka, amiért a passzívház standard bekerült az európai építési előírásokba. Az épületkárok elkerülése, az értékállóság és a nagy mértékű komfort növekedés szintén döntő jelentőségűek. Mindezekről szakértői kézből lehet tájékozódni a konferencián, méghozzá a gyakorlati oldalról. Ezért az ezévi konferencia nem csak a passzívházak úttörőinek lesz szakmai találkozója, hanem egy „must be” minden jövőbe látó építőiparban tevékenykedőnek és döntéshozónak.

Aki el szeretne látogatni Innsbruckba a passzívház konferenciára vagy a szakkiállításra, itt talál bővebb felvilágosítást: http://www.passivhaustagung.de/

A fotókat készítették: NHT és LANG consulting

Energie Planer Team
Dipl.-Ing. Enikö Sariri-Baffia

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások