sebesp | 2017.01.16
Etiópia jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, de ez nem jelenti minden esetben a régió hasonlóan gyorsan változó városaiban látható építészeti megoldások másolását. Jó példa erre a fővárosban épült pláza.

A spanyol Vilalta Arquitectura által tervezett Lideta pláza Addisz-Abeba két párhuzamos utcája között helyezkedik el, melyeket egy átlósan keresztbefutó passzázzsal kötöttek össze az épület földszintjén, a két ellentétes sarkon lévő bejárattól kiindulva. Az elliptikus lépcsőtér átriuma ferdén megdöntve köti össze belül az épület szintjeit.

A tervezők az új kereskedelmi központ építésénél a tradicionális megközelítést alkalmazták, és a helyi nyitott piacokat vették mintául. A könnyű beton homlokzati panelrendszer közelebb áll a tradicionális helyi szövet szerű homlokzatképzéshez. Képes passzív módon szabályozni a szellőzést, a természetes fény beáramlását. Így a belső tér lényegében nem zárt, hanem csak fedett, de nyitott.

A 14.200 négyzetméter alapterületű épület ötvözi a mai többszintes bevásárlóközpontok központi átriumra szervezett térrendszerét, ugyanakkor az egyes szinteken a hagyományos piacok bazár jellegű elárusító pultjai sorakoznak majd.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások