hír

Hiába vártuk a kormány típusterveit, nem készültek el


sebesp | 2017.01.16
A kabinet 2015 szeptemberében határozatban mondta ki, hogy „tájegységi karaktereket hordozó Nemzeti Mintaterv-katalógust kell kidolgozni, amely a műszaki dokumentációhoz kapcsolódóan tartalmazza a tételes anyag- és munkaidő-ráfordítás kimutatását” – egyelőre semmi hír róluk.

Milyen házat szeretne építeni? És vajon a kormány mit szeretne, hogy ön milyen házat építsen? Utóbbi kérdés azért jogos, mert a kormány igenis szeretne a házépítők segítségére sietni abban, hogy mintaterveket alkot és bocsát (várhatóan díjmentesen) a polgárok rendelkezésére.

Nem lenne jó hír az építészeknek, ha a házépítők egyben, ingyen megkapnának mindent az Orbán-kormánytól: alaprajzot, kiviteli tervet és költségvetést is. Bizonyára sokan választanák ezt a megoldást, amennyiben a mintatervek elfogadható minőségűek. Iparági szereplők pedig arra is felhívták a hvg.hu figyelmét, hogy a „nemzeti sablonok” akár arra is alkalmasak lehetnek, hogy a településképet a kormány ízlése szerinti egységesítés felé tereljék.

A nagy Nemzeti Mintaterv-katalógusra 100 millió forintos keretet határoztak meg, határidőnek pedig tavaly december 31-ét jelölték ki. A hvg.hu megkereste a Miniszterelnökséget, hadd nézzék meg, milyen alaprajzokat ajánlanak a házépítőknek. A tárca azonban hosszas várakozás után értékelhetetlen választ adott a kérdéseikre, azt sem volt hajlandó közölni, hogy létezik-e már a katalógus. Kiderült, hogy a mintatervekből a határidő lejárta ellenére egyetlen betű és egyetlen vonal sem készült még el.

Eddig senki sem adta le a megrendelést az alaprajzokra. Pedig tavaly márciusban az egyik megyei kormányhivatal referense egy lakossági fórumon feltett kérdésre még azt mondta, hogy az év végére meglesz a katalógus. A határozat hatálya decemberben le is járt, így az már nem kötelez senkit semmire. Arról pedig nincs információnk, hogy a semmittevésnek lett-e bármi következménye – például a programfelelős Miniszterelnökségnél.

Lehet, hogy idén uniós pénzekből újra kijelölik a keretet, és megrendelik a terveket. Ha így lesz, akkor talán egy év múlva már megnézhetjük, milyenek lehetnek az Orbán-éra Kádár-kockái, például visszaköszön-e véletlenül bennük a Felcsútról is méltán híres Makovecz-örökség.

A megyei referens márciusi tájékoztatója szerint egyébként a típusterveket elismert építészek zsűrizik majd, és egyszerűbb lesz velük az engedélyezési és tervezési folyamat. Az alkalmazott formáknak a tájegységre jellemző építészeti karaktereket is tartalmazniuk kell, ezért nem lesznek egysíkúak a tervek, ráadásul lesznek benne CSOK-igénylésére alkalmas verziók is.

Téved aki azt gondolja, hogy a városokban a panellakótelepek, a falvakban pedig a Kádár-kockák a meghatározó ingatlanok. A Lechner Tudásközpont adati szerint a magyar települések 48 százalékán, azaz közel felén a második világháború előtt épült, vagyis több mint 70 éves ingatlanok vannak relatív többségben.

Egy interaktív térkép is elérhető, amely települési bontásban mutatja be az ingatlanok korösszetételét. A térképen a sötétzöld foltok jelölik a legmodernebb helyeket, és kiválóan látszik, hogy a budapesti agglomerációba az ezredforduló után kiköltözők serényen építették a házaikat, de Tolna és Baranya megyében szinte alig épült új ház és lakás 1980 óta.

Forrás: hvg.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások