hír

Spirális Bábel tornya készült könyvekből Buenos Airesben

Tíz nap alatt készült el a 25 méteres építmény


iStvan | 2011.05.24
Harmincezer, a világ legkülönbözőbb nyelvein íródott könyvből építették fel Bábel tornyát Buenos Airesben, amely idén a világ könyvfővárosa címet viseli.

A Tokiói könyvtártól (lásd: ITT ) kicsit eltérőbben megfogalmazott (ideiglenes) könyvtár...
Az argentin főváros egy forgalmas központi terén emelkedik a 25 méteres torony, melyet Marta Minujín irányítása alatt emeltek tíz nap alatt. Az argentin művész az építményhez zenét is komponált, amely a hétemeletes, fémállványzattal körülvett toronyból szól. A felmászó látogatók emellett a könyv szót hallják, melyet Minujín különböző nyelveken ismételget.

"Száz év múlva az emberek azt fogják mondani: állt valaha egy bábeli torony Argentínában ... de nem kellettek tolmácsok, mert a művészetnek nincs szüksége fordításra" – fogalmazott a művész, aki egykor Andy Warhollal is dolgozott együtt.

A köteteket olvasók, könyvtárak és több, mint ötven nagykövetség adományozta. Mikor a kiállítás május végén véget ér, az irodalom szerelmesei egy-egy könyvet magukkal vihetnek a lebontott toronyból. A többi kötetből új gyűjteményt alapítanak, melyet Minujín Bábeli Könyvtárnak nevezett el Jorge Luis Borges, az ország egyik leghíresebb írója egyik történetének címe nyomán.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) döntése értelmében 2011-ben Buenos Aires viselheti a világ könyvfővárosa (World Book Capital) címet.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások