hír épületek Budapest

Madártemető lett a legfontosabb építészeti elemből: naponta 50 madár ütközik az üvegfalnak


sebesp | 2017.01.29
Gyakorlatilag madártemetővé vált egy belvárosi irodaház környéke, Budapesten. Az épületet egy hatalmas üvegfal választja el az úttól, amit a madarak nem mindig észlelnek és nekicsapódnak a falnak. Naponta legalább 50 madár pusztul el így – főleg fenyőrigók, amelyeknek az eszmei értéke nagyjából 25 ezer forint.

Mostanában nagy seregekben repkednek színes madarakat a városban. Ők a fenyőrigók, téli vendégeink és őket tizedeli Váci út 45. alatti irodaház többemelet magas üvegfala.

A helyszínre, a helyiek bejelentésére érkezett ki Márton András madármentő, aki a képen is látható állapotokról számolt be: halmokba lehetne gyűjteni az irodaház épületébe ütköző fenyőrigókat, többségüket már holtan, illetve olyanokat is, amelyek éppen az "utolsókat rúgják". A látvány borzalmas és mindennapos. Amelyik madár még fel tudott röppenni, szintén megfigyelhető a környéken lévő fák ágain, feltehetőleg fájdalmakkal, agyrázkódással küszködve.

Az ablakokon persze láthatunk madársziluett matricákat, de ezek hatékonyságának bizonyítására elpusztult madarakkal tudnak szolgálni a madármentők. Javasolják inkább a matt csíkozású vagy opál fehér ablakmatrica használatát, ezt a madarak is könnyebben észrevennék, nem tükröződne úgy, mint a sima üveg.

A fenyőrigók előszeretettel választják hazánkat telelőhelyükként, észak felől érkeznek hozzánk, Magyarország valójában elterjedésük legdélebbi határa. Több százas csapatokban mozognak télen Budapesten is.

Forrás: 13.kerulet.ittlakunk.hu

Elkészültekor így írtak a Wing Tervező Zrt (vezető tervező: Szerdahelyi László) tervei alapján épült Átrium Park irodaházról:

"Üvegfal

A Váci úti üvegfal minden szempontból az együttes legmeghatározóbb része: feszített üvegszerkezet, melynek felső tartószerkezete két szint magas térbeli rácsostartó. A meglévő, megtartandó (újból megépülő) régi épületrész-homlokzat, mely egyben az épület a főbejárat portálja, lehelet finoman kapcsolódik - feszítőhuzalok segítségével - a fölső térbeli rácsos-tartóhoz. Az elérni kívánt hatás a régi és új épület között, hogy minél lágyabban kapcsolódjanak egymáshoz és ezáltal autonóm szerkezetek maradjanak, melyek kiegészítik egymást... A Klapka utcai homlokzatnál az üvegfal részben átfordul a pengefalra, hogy a sarok lágyabb összhatású legyen."


Forrás: epiteszforum.hu
Forrás: www.atv.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások