hír épületek tervek Széchenyi tér Szeged

A boldog békeidőket fogja idézni a szegedi Széchenyi tér


donkanyar | 2017.02.02
Támogatja a kormány a Széchenyi tér megújítását, a mostani uniós ciklus végére ismét régi pompájában tündököl majd megújult zöldfelületekkel, a jelenleginél impozánsabb szökőkúttal és kovácsoltvas korlátokkal. A rekonstrukciót már régóta fontolgatja a város, 2004-ben már engedélyezési tervdokumentáció is készült.

Tizenkilenc fejlesztésről állapodott meg Orbán Viktor kormányfő Botka László polgármesterrel a Modern városok program keretében Szegeden. Összességében 50, de akár 70 milliárd forintnyi forrás is érkezhet a városba. A déli Tisza-híd, a fedett uszoda, a buszpályaudvar áthelyezése, a repülőtér fejlesztése és a tram-train mellett a Széchenyi tér régi fényének visszaállítását is támogatja a kormány.

Fesztiválok és rendezvények tucatjainak ad otthont minden évben Szeged központi tere, a Kárász utca gyalogostengelyének folytatása, valamint a műemléki védettségű belváros legnagyobb összefüggő parkja. A város arculatának megfiatalítása nem új gondolat, ehhez már 2004-ben engedélyezési tervdokumentációt készített az Artboretum Kert- és Szépművészeti Társaság a város megbízásából. A térrekonstrukció eddig azonban váratott magára, nem akadt ugyanis olyan pályázati forrás, amelyből a milliárdos összköltségű munkákat megvalósíthatták volna. Ahogy az Artboretum tervein is látszik, a téren folytatódna a Kárász utca klinkertéglás burkolata és visszaállítanák a korabeli kovácsoltvas korlátokat. A városházával szembeni szökőkút helyére egy szebbet álmodtak a tervezők és a polgármesteri hivatal elé is megnyitnák a teret: az ottani aszfaltburkolatot is dísztéglák váltanák fel.

Mivel a rekonstrukciós elképzeléseket felvonultató dokumentumok és látványtervek régen készültek, nincsenek engedélyes tervek, vagyis még lesz munka a tervezéssel, de a tizenhárom évvel ezelőtt összeállított anyag jó kiindulási alapnak tekinthető. A teljes projekt várható beruházási költsége nettó 2-2,5 milliárd forint – a 2012-es előterjesztésben még ez az összeg szerepelt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások