épületek Batteriid Architects Henning Larsen Izland koncertterem Reykjavík Olafur Eliasson

Építészet és képzőművészet kéz a kézben - megnyílik a reykjavíki koncertterem


fati | 2011.05.25
Az ismert dán-izlandi képzőművész, Olafur Eliasson tervezte Reykjavík új koncerttermének izgalmas homlokzati struktúráját
Újra egyre gyakoribb, hogy az építészek képző- vagy iparművészek bevonásával terveznek épületet, sőt, előfordul, hogy a művészeké a főszerep.

Az utóbbira példa a reykjavíki koncertterem épülete, a Harpa, amelynek teljes homlokzatát a neves dán-izlandi képzőművész, Olafur Eliasson tervezte. A vízre néző épületet halpikkelyekre emlékeztető egyedi, poligonális üvegtáblák borítják, amelyek a víz és a fények tükröződése által kaleidoszkóphoz hasonlóan válnak színessé. A természetes fényt átengedő üveghomlokzatot sötétben belülről egy LED-rendszer világítja meg, így este az épület fényei az öböl vízében tükröződnek.

A hatalmas, 28.000 m2-es épület belső terei Henning Larsen és a Batteriid Architects tervei szerint valósult meg és négy termét a négy földi elem inspirálta. A legnagyobb, 1800 ülőhelyes terem a tüzet, és Izland vulkanikus tevékenységét reprezentálja. A kisebb három terem az északi fényt (levegő), a kalcitkristályokat (föld) és a hűs lagúnát (víz) jeleníti meg.

Az új épület ad majd otthont az Izlandi Szimfonikus Zenekarnak és az operának is, és Reykjavík kulturális napján, augusztus 20-án adják át hivatalosan. Az épület kísérettel addig is látogatható.

Olafur Eliasson nagy léptékű, a fényre, a vízre és a levegő hőmérsékletére alapozó szobrairól és installációiról ismert. 2003-ban Eliasson képviselte Dániát a Velencei Biennálén, majd egy évvel később állította fel híres installációját, az Időjárásjelentést a londoni Tate Modern turbinacsarnokában, amelyet kétmillióan néztek meg (közülük sokan többször visszatértek az izgalmas installációhoz). Térkutatással és városi beavatkozásokkal is foglalkozik.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások