épületek cikk Ázsia faház pavilon

Dizájn faház 3 millióból

Kedvcsináló a METSZET 2011/4-as számában megjelenő cikkhez


enyary | 2011.05.25
Ez az ázsiai pavilon-projekt egy autóval vetekedett a megbízó spórolt pénzén. A szűkös anyagi keret sem vette el azonban tervezői kísérletező kedvét, hogy eredeti megoldásaival értékes építészeti alkotást hozzanak létre. Épületük akár a “Kicsi a bors, de erős - avagy figyelemreméltó projektecskék” címszó alatt futó sorozatba is kiválóan illene.

Építész és fotók: MFAS

Egy keramikusművész tette fel a kérdést pár éve az építészeknek, hogy 3 millió forintnyi kocsira félretett pénzéből lenne-e mód egy műteremként használható kertilak építésére.
Az akár szakmájukat lekicsinylő sértésként is vehető feltételezést az építészek inkább kihívásnak tekintették. Pár hónap gondolkodást, tervezést követően meg is született ez az azóta világszerte publikált egyedi megjelenésű kis épületük.

Kis alapterületű és minimális belmagasságú, egyszerű téglatestből kiinduló koncepciójuk játékos kreativitásuk révén egy környezetében valódi térinstallációs értékkel bíró építményt eredményezett.
Konkrétan rétegelt falemezből építkező, kártyavár szerűen ide-oda dőlő keretekből sorolt szerkezetről van szó, melynek hézagai és végfalai üvegfelületűek, a hagyományos kerti pavilonok védett, ám szabad térézetét keltve. Végeredményében kellemes alkotótér, látványos keretek közt.

A METSZET következő számában egy városi környezetbe tervezett nem kevésbé egyedi megoldású épületüket tervezzük bemutatni. Bővebb információt ott találnak az építészekről.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások