hír épületek tervek cikk videók, animációk belsőépítészet

Egy kínai vállalkozó úgy berágott, hogy egy egész erdőt elköltöztetett


sebesp | 2017.02.11
Tízezer fát és több száz éves házakat költöztettek Kínában 800 kilométerre eredeti helyükről, hogy megmentsék őket egy tervezett víztároló miatt rájuk váró pusztulástól.



Ma Dadong nagyon mérges lett, amikor megtudta, hogy évszázados fák alkotta erdőt ítéltek pusztulásra egy hatalmas új víztároló építése érdekében. Hamarosan nyilvánvaló vált számára, hogy mivel az építkezést nem tudja megakadályozni, a fák egyetlen esélye az életben maradásra, ha áttelepítik őket. Tíz éves projektet indított, melynek eredményeként a sok ezer fát és 30 falu 50 történelmi, Ming és Csing dinasztia korabeli épületét új helyre költöztették.

Botanikusokat, mérnököket, mesterembereket és az ősi kínai építészetben jártas sazkértőket  egyéb szakembereket sorakoztatott fel értékmentő terve megvalósításához. Sikerrel, hiszen a fák 80 százaléka túlélte a Sanghaj melletti Amanyangyun üdülő parkba történt szállítást, ahol az elemekre bontott 50 épületből 26 antik villaházat építettek.

Kerry Hill ausztrál építész irányításával minimalista, a régire is helyenként visszautaló, kezeletlen felületeket preferáló belsőépítészetet tervezett az üdülőépületekbe és a hozzájuk tartozó éttermekbe, klubszobákba, wellness központba. A vendégek a kalligrafikus írásmóddal és az ősi teakészítési módszerekkel is megismerkedhetnek majd az üzemeltető szerint békés menedékhelyen, mely "természeti és kulturális kincsek őrzője".

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások